Haringvlietbrug
Haringvlietbrug Foto: Leendert Verkerke

Vlag Dageraad (ca. 1930)

De dageraad, de opgaande zon, was het symbool voor de nieuwe dag waarop alles beter zou worden voor de arbeidersklasse. Achter deze vlag hebben in de vorige eeuw de leden van de arbeiderstoneel- en zangvereniging van Oude-Tonge meegedaan aan politieke bijeenkomsten, optochten en concoursen. Het was in de tijd van de verzuiling. Naast protestanten, rooms-katholieken, gereformeerden en liberalen lieten ook de socialisten steeds meer van zich horen. Een goed voorbeeld is 'De Dageraad'. Deze vereniging is in 1953 opgeheven. Onder de meer dan 300 slachtoffers van de Watersnoodramp in Oude-Tonge bevonden zich ook diverse leden van de vereniging, waaronder de dirigent.

Aandenken aan Arendje Anemaet (ca. 1840)

Dit vriendenboekje van Arendje Petronella Anemaet (1823-1851) bevat een aantal blaadjes, die zijn gedateerd van 1838 tot 1842. Er zijn er met enkel tekst, maar het merendeel van degenen die zij gevraagd heeft een bijdrage te leveren, hebben de moeite genomen iets te tekenen, te schilderen of te borduren. Van deze notaris-dochter uit Oude-Tonge weten we, dat zij is getrouwd en daarna naar Maassluis vertrok. Daar werd een dochter geboren. Een jaar na de geboorte van haar dochter overleed Arendje in haar ouderlijk huis in Oude-Tonge, slechts 28 jaar oud.

Haringvlietbrug (1964)

Kort voor de Waternoodramp 1953 bestonden reeds uitgewerkte plannen voor een brugverbinding via het eiland Tiengemeten. In het Deltaplan was plaats voor een brug, maar dan oostelijker geprojecteerd. De brug had voor Rijkswaterstaat niet de eerste prioriteit. Op het eiland was de vraag naar een brug groot, dus besloten de gemeenten tot het oprichten van een Naamloze Vennootschap en de brug met geleend geld zelf te laten bouwen. Door tolheffing moest de brug zichzelf terug-verdienen. Op 20 juli 1964 vond de officiƫle opening plaats. In 1973 kon de tolheffing worden gestaakt en twee jaar werd de brug overgedragen aan het Rijk.

Vlag Dageraad
Aandenken Arentje Anemaet