Afbeelding

Vooral nog woon-werkverkeer in het openbaar vervoer

“Maak gebruik van openbaar vervoer, maar houd afstand”

DEN BOMMEL - Voor de zorg wordt geklapt en ze krijgen bloemen. Maar er zijn ook harde werkers die we voor lief lijken te nemen. Zoals de buschauffeurs. We spraken met Kees Bruggeman uit Den Bommel.

Tekst en foto: Sam Fish

Bruggeman is inmiddels al 33 jaar buschauffeur en zit ook in de medezeggenschap (rayoncommissie) van Connexxion. Hij overlegt dus met de rayonmanager over verschillende dingen die te maken hebben met het werk.

Maatregelen

Maar niet alleen in het dagelijks leven moet het goed geregeld zijn voor de chauffeurs. Ook tijdens deze coronacrisis moet er van alles aangepakt worden. In het openbaar vervoer is het tenslotte ook mogelijk om het virus op te lopen. Daarom zijn er een aantal maatregelen genomen. “Passagiers mogen niet meer voorin instappen,” geeft Kees Bruggeman aan. “Dat is zeker even wennen, maar dat zorgt ervoor dat wij de afstand tot de passagiers kunnen bewaren. En er hangt een ketting achter de voorste stoelen. Mocht een passagier dan toch een vraag hebben, kunnen ze niet dichterbij ons komen dan die afgesproken anderhalve meter.” Ook mogen er ongeveer 13 mensen mee met de bus.

Daarnaast is ook de dienstregeling aangepast. Zo rijdt er nu elk half uur een bus, in plaats van elk kwartier. En op zaterdag en zondag is er een zondagdienstregeling.

Weinig passagiers

Dat zijn natuurlijk de opgelegde maatregelen, maar de kans is groot dat buschauffeurs ook zelf nog extra maatregelen nemen. “Ik zorg dat ik niet te lang meer in de kantine zit, dus zo min mogelijk contact met mijn collega’s,” vertelt de chauffeur. “En ik heb desinfecterende doekjes bij me, die we nu ook van de werkgever hebben gekregen. Daarmee kan ik het stuur, de knopjes, de schermpjes en dergelijke ontsmetten. Maar ik was ook wat vaker mijn handen en door minder passagiers mee te nemen proberen we zo ook de afstand in de bus te bewaren.”

“Het is natuurlijk even afwachten hoe lang dit allemaal gaat duren,” zegt Kees. “We hebben maar weinig passagiers op het moment. Dat is op zich niet vervelend, maar het is wel even wennen. Het is ineens zo stil in de bus. Het is nu vooral woon-werk verkeer.”

Bang?

Op de vraag of hij zelf bang is om het virus op te lopen antwoordt hij stellig met ‘nee’. “Ik ben gelukkig niet vaak ziek,” laat hij weten. “En als je de voorschriften op de juiste manier toepast, ben ik niet zo zeer bang om besmet te raken.”

Wel is hij van mening dat je altijd moet oppassen. Voor jezelf en voor anderen. “Als je verkouden bent moet je sowieso voorzichtiger zijn. En probeer ook andere mensen niet in gevaar te brengen.”

Tips

Natuurlijk kan een tip niet ontbreken, want soms is het toch nodig om de bus te nemen. “Maak gebruik van het openbaar vervoer, maar houd afstand. En houd rekening met je mede passagiers,” aldus Kees Bruggeman.