Tegeltableau Frederik Hendrik
Tegeltableau Frederik Hendrik Foto: Leendert Verkerke

Streekmuseum
In CRISISTIJD

SOMMELSDIJK - Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft evenals andere musea in Nederland de deuren gesloten. Het Streekmuseum volgt de landelijke richtlijnen die zijn uitgevaardigd. Dit betekent voor het museum flink wat minder inkomsten.

Diverse grote activiteiten waar het Streekmuseum een rol in heeft of als goed doel diende, zijn geannuleerd of worden uitgesteld. Dit betekent financieel flink wat minder bezoekers en inkomsten voor het museum, terwijl de vaste lasten blijven. Denk aan huur, energierekening, verzekeringen etc etc.

Draagt u het cultureel erfgoed van Goeree-Overflakkee een warm hart toe? Op de website staan mogelijkheden lid te worden van het museum. Ook is het mogelijk eenmalig het museum financieel te steunen.

Het museumbestuur is daarom overgegaan om de 70 meest bijzondere objecten van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te delen met het grote publiek. De beschrijvingen zijn van de hand van streekarchivaris/bestuurslid Jan Both. De foto's zijn gemaakt door Leendert Verkerke. Ook zijn er op YouTube diverse filmpjes van en over het Streekmuseum te vinden.

Eilanden-Nieuws zal in de komende tijd regelmatig deze foto's plaatsen.


Gevelsteen gasthuis Sommelsdijk (1604)

Vanaf de Middeleeuwen functioneerden gasthuizen in de steden als voorlopers van de ziekenhuizen. Ook Sommelsdijk beschikte over een gasthuis. In 1952 is dit pand met en monumentale trapgevel, staande aan de Van Gorkumstraat, afgebroken. Alleen de gevelsteen herinnert aan het eeuwenoude gebouw. De steen met een omlijsting (cartouche) in Renaissancestijl heeft een Latijns opschrift en vertelt ons, dat Cornelis Breeman in 1604 geld beschikbaar heeft gesteld voor de bouw van een gasthuis voor zieken en zeven woningen voor bejaarden.

Koningsbeker (ca. 1620)

Tot de zilverschat van de voormalige schutterij van Sommelsdijk behoort ook een zogenaamde koningsbeker uit het begin van de 17e eeuw. De zilveren beker is rijkversierd en bevat o.a. florale motieven, adelaars en (vissers)scheepjes.

Tegeltableau Frederik Hendrik (ca. 1625)

Dit tegeltableau is afkomstig uit een pand aan de Ring te Dirksland, dat eind jaren vijftig is afgebroken om plaats te maken voor verenigingsgebouw ‘Onder de Wiek’. Het maakte aanvankelijk deel uit van een schouwachterwand van een Renaissance haardpartij en stond met zijn onderste tegelrij op de vloer en werd waarschijnlijk aan de linker zijkant door een zandstenen pilaar begrensd. Aan de andere zijde van de haard stond een pendant, zijn broer Prins Maurits of echtgenote Amalia van Solms, maar dat is onbekend. Datering circa 1625.

Koningsbeker
Gevelsteen gasthuis Sommelsdijk