Koude noorders vanaf het weekend

Vanaf zaterdag wordt het gevoelig frisser met de instroom van koude lucht uit het hoge noorden. Toeval of niet, maar de ijsheiligenperiode is dan net aangebroken. We leerden vroeger al dat juist tijdens die periode (11-14 mei) het koud kon zijn met nachtvorstkansen. Regelmatig houden de ijsheiligen zich ook aan deze data, maar soms kan het heel anders zijn zoals in 1998. Toen werd het nota bene tropisch warm met maxima tot 32 graden.
De atmosfeer destabiliseerde eind vorige week en dat resulteerde in de passage van enkele regenhaarden. Voor velen waren dit soort malse meiregens zeer welkom in de tuin of op het nagenoeg uitgedroogde land wat de akkerbouwers betreft. De deels nog vrij kale klei/zandgronden her en der waren extreem droog en stoffig de afgelopen tijd. Met wat regenval (vooral aan de noordkant van het eiland) zijn de akkergronden iets verbeterd en ook wat makkelijker te bewerken en kan de ontkieming nu ook wat vlotter verlopen.

De komende paar dagen is het juist weer beter weer waarbij de middagtemperatuur opnieuw tot boven de 20 graden kan oplopen. Landelijk kan het zelfs een keer bijna 25 graden worden. Er staat doorgaans weinig wind die via oost op woensdag geleidelijk ruimt naar een meer zuidelijke richting aan het einde van deze week. Na zaterdag zien we een portie met voor de tijd van het jaar zeer koude poollucht afzakken naar het Noorzeegebied. Een Atlantisch hogedrukgebied in combinatie met lage druk bij Scandinaviƫ, geeft de introductie van een serieuze noordstroming. Vooral na zondag zal het gevoelig afkoelen. Overdag wordt het amper 10 graden op Flakkee en gedurende de nachten is er dus die nachtvorstkans.
De bovenlucht wordt zelfs zo koud dat er een kans is op wat sneeuw in de hogere delen van het land. Vorig jaar was het even winters in Zuid-Limburg met bij Vaals enige tijd 4 centimeter sneeuw. Sneeuw in de maand mei kan dus en is niet extreem. In 1979 was het in een groter deel van het land wit en werd het niet veel warmer dan 5-6 graden overdag rond 2 mei. Vanaf het midden van de volgende week stijgt de temperatuur weer zonder dat het erg zacht wordt.