Knuffelen is een schande geworden

U raakt het een beetje beu, dat gedoe over dat gekke virus. Ik vind het trouwens ook ongezellig. Ik wil het ook wel weer eens over zwerende wonden en zwakke harten hebben in plaats van over besmettingsgevaar en longfalen. Vroeger had ik een lekker gevarieerd beroep, maar dat enge virus eist alle aandacht op. Ik kom er niet onderuit, dat weet ik wel. Zoals het onkruid in uw tuin, blijkt het coronavirus niet gemakkelijk onder de knie te krijgen. Het is net zevenblad. Een paar weken goed wieden is niet genoeg om een heel seizoen van een schone tuin te kunnen genieten. Je moet het bijhouden. Je moet voortdurend met de schoffel aan de slag om je groenten en sierplanten te beschermen. En zachte heelmeesters geven stinkende wonden. Volhouden. Leuk is anders.

U doet het goed, hoor. U gaat niet op visite, u schapt voorzichtig uw boodjes en u houdt afstand van uw geliefden. Knuffelen is een schande geworden en kussen een daad van agressie. De wereld is er niet gezelliger op geworden. Maar u slaat zich er doorheen. Dan maar een saaie woningsdag, dan maar een eenzame wandeling, dan maar op visite per beeldbuis. Mijn NOS-grafiek-verslaving tiert welig; en iedere dag zien de getallen er weer ietsje beter uit. Chapeau!

Er gebeuren in mijn vak ook mooie dingen. Wij huisartsen zijn er voor elkaar als dat nodig is, blijkt de laatste maanden. We helpen elkaar door in Dirksland elkaars patiƫnten te zien, we hebben intensief contact over mondkapjes en schorten en we vangen elkaar op bij ziekte. Het lijkt alsof je op je eigen eilandje leeft als huisarts, maar als de nood aan de man komt, is er een Zorggroep die je op allerlei vlakken ondersteunt en een huisartsenpost die pardoes een coronapost uit de grond stampt en een ziekenhuis dat je bij alle problemen wil helpen. Ook medisch gezien laten we elkaar op dit eiland niet vallen.

We zien als huisartsen minder patiƫnten. Besmettingsgevaar blijft een rol spelen en de anderhalvemetermaatschappij strookt niet zo goed met ons 'contactberoep'. Laat staan met onze wachtkamer. Toch hoeft u niet bang voor ons te zijn, hoor. We staan graag voor u klaar als u klachten heeft die mogelijk ernstig zijn. Rugpijn kan nog wel even wachten, maar knobbeltjes, hartproblemen en zaken die u niet vertrouwt mag u gewoon aan ons laten zien. Dan wordt het voor ons ook weer wat gezelliger.