Malse meiregentjes aan zet


April 2020 gaat de boeken in als een maand die in het teken stond van Corona, maar ook zal men zich later ongetwijfeld het absurd mooie weer nog herinneren van deze grasmaand.
April 2007 wordt weliswaar niet naar de kroon gestoken (recordzonnig, recordwarm en recorddroog) maar de bijna voorbije maand komt wel dicht in de buurt van deze gedenkwaardige periode in 2007. De aprilvoorzomer deed het ronduit formidabel. Met bijna 2,5 graden temperatuuroverschot was april 2020 ronduit warm te noemen. Mei gaat uit een iets ander vaatje tappen en we starten de bloeimaand dan ook met wisselvalliger weer. Die wisselvalligheid sloop er gisteren op de dinsdag al in met wat regen.
De hogedrukgebieden boven het noorden van Europa die ons weerbeeld lange tijd bepaalden, nemen wat gas terug. Toch blijven restanten van die hoge druk nog aanwezig boven Scandinaviƫ de komende dagen. Echter de opkomende lagedrukgebieden via Frankrijk en Engeland worden relatief sterker en weersbepalender. De atmosfeer destabiliseert en dat resulteert in de passage van enkele regenhaarden of enkele buien. Voor velen zijn dit soort malse meiregentjes zeer welkom in de tuin of op het nagenoeg uitgedroogde land wat de akkerbouwers betreft. De deels nog kale kleigronden van Flakkee waren extreem droog en stoffig de afgelopen tijd. Met wat regen in het verschiet de komende tijd worden deze snel beter te bewerken en kan de ontkieming vlotter verlopen. De temperaturen blijven op peil ondanks dat iets wisselvalliger weerpatroon. De meest zuidwestelijke luchtaanvoer laat nog regelmatig maxima toe van rond de 18 graden.
Rond 4 mei zou zelfs een korte warmteopstoot nog tot de mogelijkheden behoren. Neerslag evenwel komt hier al snel achteraan zodat de warmteopstoot geen lang leven zal zijn beschoren. Tot tenminste half mei duurt de wisselvalligheid voort op de Eilanden. Of het tweede deel van de bloeimaand weer droog en warm weer zal gaan opleveren hangt voornamelijk samen met de ontwikkeling van hogedrukgebieden op de goede plaatsen. Scandinaviƫ of het Noordzeegebied genieten de voorkeur. Dan immers kan er een aflandige wind gaan waaien met droog en zonnig weer tot gevolg.