Afbeelding

Selma – aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

Selma is een krachtige vrouw met een sterke overlevingsdrang. Ondanks de oorlogstrauma’s probeert ze de draad van haar leven na de bevrijding op te pakken.

In de naoorlogse jaren studeert Selma in Cambridge en ontmoet ze op de universiteit haar grote liefde, de Chinese Chang Tsao. De communistische student wil niets liever dan zijn land dienen tijdens de wederopbouw na de Japanse overheersing. Na de geboorte van hun kinderen Dop en Greta verhuizen Selma en Chang naar Hongkong om wanneer Mao aan de macht komt te gaan wonen in Peking.

Toenemende beklemming

Door de intense briefwisseling met haar inmiddels hertrouwde vader krijg je een bijzonder inkijkje in het leven van Selma en haar gezin. Hoe ze haar kinderen de Nederlandse tradities meegeeft, haar huis op orde houdt, omgaat met schaarste en nog later te maken krijgt met de enorme hongersnood waarbij miljoenen Chinezen omkomen. Ze geeft ook een bijzonder inkijkje in haar werk als docent Engels aan de Talenschool.

De situatie begint langzaam te verslechteren. Als Selma in haar brieven vraagt om basisproducten als kleding, schoenen en zeep op te sturen begint vader Max in Holland een idee te krijgen in welke omstandigheden Selma leeft.

Chang heeft als psycholoog een hoge positie binnen de Partij maar daar komt een einde aan als de Rode Gardisten het tijdens de Culturele Revolutie voor het zeggen krijgen. Chang en Selma worden verdachten, mede vanwege hun eerdere studie in een westers land. De gevolgen zijn voor beiden dramatisch.

Het leven van Selma, Chang en hun kinderen wordt bepaald door drie belangrijke periodes in de recente Chinese geschiedenis: Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie.

Indringende geschiedenis

Door de ogen van Selma, Dop en Greta onderga je het dagelijkse leven in Peking. Je ziet hun huis op de hof, de toewijding van Selma om haar huis ondanks schaarse middelen op orde te houden, de liefde voor huiskat Moumoun, het dagelijkse boodschappen doen, de innige vriendschappen van Selma met andere intellectuele vrouwen en het door Marxistische idealen doordrenkte schoolleven van de kinderen.

Hoogtepunten zijn de reis van vader Max naar China en daaropvolgend Selma’s reis naar Nederland. Het zal de laatste keer zijn dat vader en dochter elkaar zien.

Naast de zeer leerzame en indringende geschiedenis van het naoorlogse China is dit boek ook een ode aan de onverbrekelijke liefde tussen ouders en kinderen. De Tweede Wereldoorlog blijft zich daarnaast als een rode draad door het leven van Selma en haar vader heen weven. Zoals Dop en Greta zich herinneren hoe schrikachtig hun moeder was bij harde geluiden, refererend aan haar onderduikperiode. En hoe vader Max regelmatig ontroerd langs zijn oude huis fietst waar hij zo gelukkig was met zijn eerste vrouw en Selma.

Dit boek kwam tot stand na gesprekken met onder meer Dop en Greta, diepgaande research van de schrijfster in China, gesprekken met familie Tsao, inzage in de correspondentie met Max Vos en toegang tot familiealbums. De bijgevoegde foto’s zijn perfect gekozen.

Met uitgebreide bronvermelding. Een absolute aanrader, ook om het China van nu beter te begrijpen.