Afbeelding
Foto:

Een ander geluid van ‘een held in de zorg’

OUDDORP – Elly Voogd uit Ouddorp werkt sinds 1986 als operatieassistent. Ze heeft daardoor veel ervaring opgedaan. Natuurlijk heeft ze het ook in deze ‘coronaperiode’ erg druk. Ze maakt zich zorgen, niet alleen over de huidige situatie, maar vooral over de tijd na de coronacrisis, als er een inhaalslag moet worden gemaakt door haar en haar collega’s. Ze heeft haar zorgen op papier gezet en gestuurd naar onder meer naar minister-president Rutte.

Door Adri van der Laan

Elly geeft aan dat nu eens “geen minister, arts of viroloog, maar iemand van de ‘werkvloer’ van zich laat horen. “’Helden in de zorg’, zo worden we genoemd. Wat een aandacht voor onze beroepsgroep in de media. We ontvangen kaarten met bedankjes, tekeningen van kinderen, bloemen van kwekers en taarten van de patisserie. We zijn nog nooit zo in het zonnetje gezet! Wat een betrokkenheid en warmte spreekt hieruit. Maar alles heeft ook een keerzijde”, aldus de 57-jarige Elly.
Ze geeft aan zo haar zorgen te hebben, over wat er zich nu allemaal afspeelt in de ziekenhuizen en dan vooral op de operatiekamers. Die zorgen betreffen ook de toekomst over “wat ons te wachten staat”. Ze doelt hierbij op de inhaalslag die gemaakt zal moeten worden met betrekking tot de reguliere operaties, naast de dagelijkse, acute zorg. En wat de mogelijke effecten zijn voor haar beroepsgroep.

Trots

“Eindelijk lijkt het door te dringen hoe belangrijk onze gezondheidszorg is en iedereen die daar in werkt. De enorme inzet en flexibiliteit, ik ben trots op al mijn collega’s. Sommige mensen hadden totaal geen beeld van wat er zoal op een operatiekamer gebeurt. En dan met name wat het personeel daar doet, waarbij iedereen zijn specifieke taken en verantwoordelijkheden heeft. Dat wij een HBO- geschoolde opleiding hebben gevolgd, weet maar een enkeling. Het hoge niveau waarop in Nederland operaties worden uitgevoerd heeft van een ieder de nodige inspanningen vereist”.

Haar collega’s worden op dit moment op andere afdelingen in gezet, zoals de IC, CCu en de SEH waar coronapatiënten liggen en waar ze tijdens hun werk daarbij mogelijk besmet kunnen worden.

Multinationals

“Wat een mooi gebaar is het van de regering om financiële steun te geven aan grote multinationals zoals een KLM, onze nationale trots. Daarnaast is er ook voor grote ondernemingen, de midden -en klein bedrijven, de detailhandel en de ZZP-ers steun. En dit alles om te voorkomen dat er faillissementen ontstaan”.
Het lijkt logisch maar, Elly spreekt hierover toch haar zorg uit, want “zal er nog iets over zijn voor de gezondheidszorg als al het geld verdeeld is onder de bedrijven? Zullen we na de pandemie weer vergeten worden?”
Zij benadrukt het erg jammer te vinden wanneer men in de nabije toekomst opnieuw naar den Haag zou moeten gaan, voor een acceptabele CAO. “In het verleden is er altijd bezuinigd op de gezondheidszorg. Zolang mensen gezond zijn, zijn wij niet in beeld. Ja, wel als de grote kostenpost voor de maatschappij. Maar zodra mensen ziek zijn, willen ze allemaal als eerste worden ‘geholpen’”.

Elly

Elly benadrukt dat deze pandemie echter nog een staartje heeft voor de werkers in de gezondheidszorg: alle reguliere zorg zal moeten worden ingehaald. “Het zou mogelijk kunnen zijn dat we deze operaties in de weekenden moeten uitvoeren. Denk hierbij aan de prothesiologie voor onze oudere bevolking. Ook dan zullen wij dit weer met elkaar moeten doen”. Het is noodzaak dat de Nederlandse bevolking zich realiseert dat het voor ons een heel, drukke tijd zal worden. Ik hoop van ganser harte dat wanneer deze pandemie voorbij is, wij weer niet vergeten worden, wij, de helden in de zorg”.
We vroegen Elly wat ze graag veranderd zou willen zien in de zorg. Ze geeft aan dat het volgens haar “goed zijn om de gezondheidszorg te waarderen met een structurele, financiële oplossing om zo het imago te verbeteren en voor de toekomst het tekort aan medewerkers, dat er nu is, te voorkomen. En wat ook van groot belang is dat er voldoende mensen opgeleid kunnen worden voor onze beroepsgroep. Maar dan moet dit wel financieel aantrekkelijk worden gemaakt. Ook zou het geven van voorlichting op middelbare scholen een positieve insteek kunnen zijn”. Verder geeft ze aan dat haar beroepsgroep hoort tot de ‘zware beroepen’. “Het zou voor onze beroepsgroep niet verkeerd zijn om eerder met pensioen te kunnen gaan. Het is niet alleen fysiek zwaar maar ook mentaal”.
Elly werkt al heel lang op de ok en vooral in deze tijd probeert ze een goede balans te creëren tussen werk en privé. “In mijn vrije tijd zorg ik ervoor dat ik lekker buiten kan zijn, door te sporten, in de tuin te werken, te fotograferen in de natuur. En door contacten te onderhouden met kennissen en vrienden. Af en toe even je hart luchten en daarna er weer positief tegenaan”.

.