Afbeelding
Foto: © Sam Fish

Koningsdag: apart en toch samen

SOMMELSDIJK - Koningsdag 2020 gaat de geschiedenisboeken in als misschien wel een van de bijzonderste ooit. We houden afstand, maar toch zijn we dichterbij dan ooit.

Al zeker twee maanden houden we gepaste afstand. We gaan niet op zoek bij familie, en als we andere mensen zien, dan houden we afstand. Dat geldt ook voor Niek Cornelissen en zijn familie. Hij trommelde de hele familie op om het Wilhelmus te zingen onder het balkon van opa Bram en oma Willy. Zij wonen in Den Hoogen Caemer in Sommelsdijk.

“Opa was altijd voorzitter van de Oranjevereniging in Dirksland”, vertelt Cornelissen. “Koningsdag is dus heilig in onze familie. We hebben een anderhalve meter groepsapp aangemaakt en zijn gaan plannen. We hebben tompoucen gehaald, bladmuziek geprint en zijn hier samengekomen op het grasveld onder hun balkon. We hebben ook twee tompoucen bij hen voor de deur gezet. Op deze manier kunnen we toch nog Koningsdag met hen vieren.”

Opa Bram was in ieder geval heel erg blij met de verrassing. “Hartstikke leuk, hoe krijg je het verzonnen,” vraagt hij zich af vanaf het balkon. “Het was fantastisch, dankjewel!”

Kleedjesmarkt

Een straat verderop is volledig versierd met rood-wit-blauwe en oranje vlaggetjes. Ook zijn er twee tuin helemaal ingericht als kleedjesmarkt. Zo verkoopt de 9-jarige Lindsay haar oude speelgoed. “De uil vind ik wel jammer om te verkopen, maar ik zet me er wel overheen,” zegt ze. Het geld dat ze verdient vandaag gaat in haar spaarpot. “Ik spaar nergens voor, maar misschien later.”

Naast haar zit haar vriendin Mirjam, ook 9 jaar. Ook zij heeft haar kleedje vol gelegd met spulletjes. “Ik heb met foamslijm figuurtjes gemaakt, die kosten 2 euro per stuk. En ik verkoop nog kaarten voor 20 cent per stuk”, vertelt ze trots. Verder liggen er nog spelletjes en ander speelgoed en kunnen voorbijgangers gratis ballen gooien.

Het geld dat Mirjam ophaalt gaat naar het diabetesfonds. “Ik heb zelf diabetes,” vertelt ze. “Dat hoorde ik drie weken geleden, dus ik wilde iets doen voor het diabetesfonds. Wie weet heb ik het ooit nodig.”

Met de straat

Behalve de kleedjes en de versieringen is het sowieso gezellig in de straat. En alles is opgezet door Renaat de Neef en haar buren. “Je moet het samen gezellig maken,” vindt ze. “We houden afstand, alles gaat op afstand. Buren mogen één voor één langs komen bij de kleedjes en we hebben flesjes desinfecterende gel staan. Dus we doen echt voorzichtig. Maar we moeten het wel een beetje gezellig maken voor Koningsdag.”

Ze heeft dan ook vier dozen tompoucen laten bezorgen door bakkerij Koese uit Sommelsdijk. “Deze zijn voor alle buren. Oranje tompoucen horen toch bij Koningsdag.”