Afbeelding

Het nut van 1,5 meter

Het ging best goed, de eerste weken na de uitbraak van de coronacrisis. Door de snelheid waarmee het aantal besmettingen en sterfgevallen steeg, kwam ook het besef dat we te maken hadden met een serieus virus. De horrorverhalen uit Italiƫ en noodkreten vanuit de Nederlandse ziekenhuizen deden de rest. Anderhalve meter afstand houden van elkaar werd door Mark Rutte al snel omgedoopt tot 'het nieuwe normaal'.

Na zes weken in de anderhalvemetersamenleving begint de klad er een beetje in te komen. Dat is best snel als je bedenkt dat we er volgens experts van uit moeten gaan dat 1,5 meter afstand houden in het meest positieve geval een jaar duurt, maar waarschijnlijk langer. Gesterkt door de dalende sterftecijfers en mensen op de intensive care, scholen die binnenkort deels weer open mogen en het feit dat je je rotte kies eindelijk kunt laten trekken bij de tandarts, is het murmureren al begonnen, om er maar eens een Bijbels woord voor te gebruiken.

Het is iets waar we in Nederland goed in zijn. We horen de nieuwe regels aan, houden ons er een poosje keurig aan, maar het moet natuurlijk niet te lang duren. Dan gaan we mopperen, liefst onder leiding van enkele zelfverklaarde virologen die ons -niet gehinderd door enige kennis van zaken- precies kunnen vertellen waarom die maatregelen maar onzin zijn. Waarom zes weken lang genoeg is geweest. Hup, open die terrassen en kappers.

Stiekem snappen we met z'n allen heel goed waarom het belangrijk is om nog even vol te houden. Waarom Koningsdag maandag een stuk saaier was dan normaal (gelukkig was het prachtig weer). We weten allemaal dat de ziekenhuizen anders opnieuw zwaar overbelast raken en dat we hiermee Italiaanse toestanden voorkomen. Dat de kans veel kleiner is dat we iemand besmetten die een zwakke gezondheid heeft en het niet overleeft. Dat we ons door die 1,5 meter nog vrijelijk kunnen bewegen en we niet in een totale lockdown hoeven.

Natuurlijk is het te hopen dat horeca en andere contactberoepen heel snel weer aan de slag kunnen. En ja, de overheid zal voor hen echt een paar tandjes bij moeten zetten om een complete ramp te voorkomen. Maar laten we vooral ons verstand gebruiken en niet onze onderbuik. Die 1,5 meter zorgt er immers ook voor dat de RIVM-cijfers iedere dag dalen. En als de cijfers in dit tempo blijven dalen, is een versoepeling van de maatregelen misschien wel dichterbij dan we denken.