Geen camping voor gladiolenkweker in Ouddorp, wel hogere vergoeding

DEN HAAG/OUDDORP – De Ouddorpse gladiolenkweker Piet Tanis kan voorlopig geen nieuwe camping aan de Groenedijk beginnen, omdat die anders midden in de open strandpolder komt te liggen.

Door Persbureau Cerberus

Wel heeft de kweker recht op een hogere vergoeding van gemaakte onderzoekskosten, zo bleek woensdag uit een einduitspraak van de Raad van State. In ieder geval is de Raad het eens met de weigering van de gemeente Goeree-Overflakkee van een camping met maximaal 25 kampeerplaatsen bij het bedrijf van Tanis aan de Groenedijk. De gemeente Goeree-Overflakkee mocht van de Raad daarbij een advies van Stichting Dorp, Stad & Land volgen. Die onderzocht de impact van een camping op de landschappelijke kwaliteit van de open polder. Het advies was negatief omdat er midden in de polder een flink obstakel zou bijkomen. De gemeente voert immers beleid om de strandpolder bij Ouddorp zo open mogelijk te houden. En Tanis’ bedrijf ligt midden in die polder.

Tanis liet evenwel een tegenonderzoek uitvoeren door gerenommeerd onderzoeksbureau Tauw. Volgens dat bureau kon het allemaal net wel, temeer daar de camping prima met groene afscherming rond de bestaande bedrijfsgebouwen landschappelijk ingepast zou kunnen worden. Toch koos de gemeente volgens de Raad terecht voor het eigen advies en eigen beleid.

75 procent

Tanis was danig gepikeerd dat de gemeente zijn dure tegenadvies niet, of nauwelijks had bekeken. De Raad is het niet met de kweker eens en stelt dat de gemeente Tauws advies heeft bekeken, maar toch voor het eigen advies mocht kiezen. De gemeente voert op basis van dat advies het beleid om nieuwe recreatiebedrijven zoveel mogelijk aan de rand van de duinen en bebouwing te plaatsen en niet midden in de polder.

Overigens moet Goeree-Overflakkee Tanis wel een hogere vergoeding betalen, omdat hij een uitgebreid tegenonderzoek had laten doen. De rechtbank vond eerder dat de gemeente Tanis niet meer dan 1.500 euro hoefde te betalen, maar de Raad van State vindt dat veel te weinig en eist een vergoeding van 75 procent van de kosten van het Tauw onderzoek. De gemeente zal hem nu alsnog 4.300 euro moeten betalen.