Afbeelding

Streekmuseum GO lanceert Flakkeese en Goereese thee

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar op 29 april is de webshop van start gegaan. Ook is de museumwinkel open voor het publiek. Bijvoorbeeld om er nieuwe producten als Flakkeese en Goereese thee te kopen.

Door Kees van Rixoort

De Flakkeese variant is kruukplaetjesthee, wie Goereese thee drinkt proeft duidelijk duundoornbessen. Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum, kwam op het idee de theesoorten aan het merchandise-assortiment toe te voegen toen hij vorig jaar Zierikthee zag. “Ik dacht: ja, dat wil ik ook!” Zierikthee zit in een klein zakje aan een ansichtkaart. De prijs is kittig, zoals Van den Bogert zegt. Daarom koos het Streekmuseum voor een andere optie: thee in een weckpotje.

Het product komt uit Engeland. Tea Tag in Stad aan ’t Haringvliet zorgde voor het contact met de producent. Het was nog best spannend wat het resultaat zou zijn, maar de Britse fabrikant wist met behulp van de vanuit Goeree-Overflakkee opgestuurde kruukplaetjes en duundoorns uitstekende thee te maken. “Thee die kenmerkend en onderscheidend is voor ons eiland”, aldus Bertrand van den Boogert.

Met een weckpotje thee ben je er niet, besefte het Streekmuseum. De verpakking is ook belangrijk. Reden waarom er fraaie doosjes om het product zitten. Ze zijn ontworpen door Klazina de Bakker en van foto’s voorzien door Eddy ’t Jong. Afgebeeld zijn de jongedames Daphne Boelhouwer en Krista de Joode, voorzien van keuvels en sieraden uit het Streekmuseum.

Een potje thee kost 6,50 euro. Wie zowel de kruukplaetjesthee als de duundoornbessenthee koopt, betaalt 12 euro. “Een ideaal cadeautje voor Moederdag”, prijs Van den Boogert het nieuwe product aan. Temeer daar een aankoop ook ondersteuning van het Streekmuseum betekent. Overigens zijn er ook navulverpakkingen te koop van beide theesoorten.

De museumwinkel van het Streekmuseum is geopend. Er is in verband met corona een verplichte looproute en het aantal klanten dat tegelijk binnen mag zijn is beperkt.

Geregistreerd museum

1 mei is een spannende dag voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Dan is de audit richting de gewenste status van geregistreerd museum. Het gaat om een digitale audit, een landelijke primeur. Een status als geregistreerd museum heeft verscheidene voordelen voor het Streekmuseum. Het is gemakkelijker om subsidies aan te vragen, het bevordert de professionaliteit en het zorgt ervoor dat het museum beter vindbaar is.

Een professionele toevoeging is deze zomer al te zien bij de VR-presentatie. Wie daar moet wachten kan via een 3D-kijker foto’s van de Watersnoodramp bekijken. Er zitten foto’s bij die nog niet eerder zijn vertoond: kleurenfoto’s van dokter Stoel, een bekende naam in de geschiedenis van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.