Afbeelding

Ouddorpse hospitaalbunker blijkt compleet gesloopt

OUDDORP – Stichting WO2GO, andere belangstellenden voor het eilandelijke verleden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en ijveraars voor het behoud van cultuurhistorisch erfgoed staan versteld over de plotselinge verdwijning van een bunker. Het gaat om een hospitaalbunker aan de Westduinweg, ten westen van Ouddorp.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De sloop vond zeer recent en waarschijnlijk in ijltempo plaats. De gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting WO2GO waren te laat om het verdwijnen van dit overblijfsel van de Duitse bezetting nog tegen te houden. “De bunker is compleet gesloopt. Het meeste sloopafval is al weg”, zegt Jack Westhoeve van WO2GO.

De bunker stond op particuliere grond. De eigenaar heeft bij de gemeente geen melding gedaan van de voorgenomen sloop, laat de gemeente bij navraag weten. Westhoeve: “Ik vermoed dat er een schuur op die plaats gebouwd gaat worden.” Volgens de bunkerkenner van WO2GO is er sprake van een groot erfgoedverlies: “Het was de hospitaalbunker van het hoofdkwartier ‘het Hoogerhuis’. Het was een bijzonder bouwwerk, en voor de kop van het eiland vrij uniek.”

Wat nu? Aangifte doen? “WO2GO gaat niks doen. We beginnen weinig tegen dit soort praktijken, zolang bunkers niet beschermd worden door de gemeente. Ik denk dat daar de meeste winst valt te behalen.” De gemeente kan door middel van een spoedbesluit monumenten aanwijzen, waarmee die bouwwerken dan een beschermde status krijgen. Voor de hospitaalbunker aan de Westduinweg is er echter geen redding meer.