De locatie waar de woningen en het hotel zouden moeten komen (Foto: Archief Eilanden-Nieuws).
De locatie waar de woningen en het hotel zouden moeten komen (Foto: Archief Eilanden-Nieuws).

Raad van State schrapt bouwplan hotel en woningbouwplan Ouddorp

DEN HAAG/OUDDORP – De Raad van State heeft vandaag een dikke streep gehaald door het plan van ontwikkelaar Estate Invest om een nieuw hotel en veertig nieuwe woningen aan de duinrand van Ouddorp te bouwen.

Door Persbureau Cerberus

In een einduitspraak stelt het hoogste bestuursrechtscollege vast dat de ontwikkelaar (nog) geen Passende Beoordeling (natuur- en stikstofonderzoek) heeft gemaakt. Om die reden is het de Raad nog niet geheel duidelijk welke impact de bouw en het gebruik van een hotel met 169 kamers en 40 woningen op het zwaar beschermde Natura 2000-gebied Duinen Goeree & Kwade Hoek zal hebben.

Eerder kreeg ontwikkelaar Estate Invest op basis van de vorig jaar gesneuvelde PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) toestemming voor het bouwplan. Alleen heeft diezelfde Raad van State vorig jaar mei het PAS-systeem met een inmiddels ‘beruchte’ uitspraak geheel onderuit gehaald. Omdat het bouwplan en het gebruik van hotel en woningen tot meer verzurende stikstofneerslag in de duinen zal leiden, moeten gemeente en ontwikkelaar alsnog een uitgebreid natuuronderzoek doen om te bekijken of de duinvegetatie niet te veel wordt aangetast.

Overigens gaat de Raad niet in op alle andere inhoudelijke bezwaren van de tegenstanders, waaronder Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) en bewoners van recreatiepark Het Oude Nieuwland. Die vinden het gehele plan sowieso geen goed idee. Zij vrezen veel meer reuring en verkeer in een gebied dat toch al zwaar belast wordt door recreatie en bewoning.

Hoe dan ook zal ontwikkelaar Estate Invest eerst moeten bekijken of het wel zin heeft om door te gaan met dit plan. Mogelijk zal er een nieuw plan moeten komen dat minder impact op de omgeving en de natuur heeft. Als de ontwikkelaar en gemeente een nieuw plan maken en een natuuronderzoek doen, zal de Raad van State dat later in een nieuwe rechtszaak beoordelen. Dan komen ook alle andere bezwaren van de tegenstanders weer aan bod.