Geen militaire uniformen uit WOII op Goeree-Overflakkee.
Geen militaire uniformen uit WOII op Goeree-Overflakkee.

"Alles ligt op de plank klaar om het Bevrijdingsfestival te houden in 2021"

DIRKSLAND – Natuurlijk, ook het Bevrijdingsfestival GO 2020 is gesneuveld. Het festival, een onderdeel van Vier je Vrijheid Goeree-Overflakkee, zou zaterdag 9 mei hebben moeten plaatsvinden in Dirksland. En gezien het programma, samengesteld op initiatief van stichting WO2GO, zou het zonder twijfel zijn uitgegroeid tot een gedenkwaardig evenement. Zou, zou…

Door Kees van Rixoort

Stichting WO2GO heeft er vele, vele uren in gestoken om het Bevrijdingsfestival 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog op poten te zetten en extra glans te geven. “Vorig jaar juli zijn we al begonnen met de voorbereidingen”, zegt voorzitter Dennis Notenboom. “Dag in dag uit zijn we ermee bezig geweest: brainstormen, contacten leggen, vergaderen, dingen uitzoeken, een website bouwen, vergunningen aanvragen, een calamiteitenplan maken…”

Bij het programmeren kon de stichting voortbouwen op de successen van eerdere Bevrijdingsfestivals in 2010 en 2015. Er zouden flypasts zijn van zeven historische toestellen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Er zouden historische voertuigen (Keep them rolling) rondrijden, en niet alleen in Dirksland. Er zou muziek klinken uit de jaren twintig tot nu.

Voetbaltoernooi

Het sportcomplex van voetbalvereniging DVV ’09 was uitverkoren als dé locatie van het festival op 9 mei. Niet in de laatste plaats omdat hier het Bevrijdingstoernooi voor jeugdige voetballers (JO11) was gepland. Dennis Notenboom: “We liepen al een tijdje rond met het idee voor een voetbaltoernooi voor teams uit de geallieerde landen en Duitsland. Dat was lastig te realiseren, ook in verband met verschillende vakanties in die landen. Daarom hebben we voetbalclubs van Goeree-Overflakkee uitgenodigd om te komen spelen. Als vertegenwoordigers van de diverse landen, in de voetbaltenues van die landen en bijgestaan door mensen daarvandaan. Amicitia zou vooraf de volksliederen spelen. En de ambassadeur van Nieuw-Zeeland had toegezegd naar Dirksland te komen.”

Ook stond er een voetbalwedstrijd op het programma tussen een team van oude Flakkeese voetbalhelden en FC De Rebellen, een verzameling oud-profs. De belendende Victoriahal zou voor de jeugd de locatie zijn om een jeugd-airsoft- en een FIFA 2020-toernooi op Playstations te spelen. De winnaar van dit laatste evenement zou naar huis gaan met de titel Inselmeister. Het Bevrijdingsfestival 2020 stond als een huis, mede door de samenwerking die WO2GO kon realiseren met voetbalvereniging DVV ’09, Oranjevereniging Dirksland, Poppodium Jailhouse en Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), die in de Victoriahal actief is. De financiering was rond dankzij een subsidie van de gemeente Goeree-Overflakkee en bijdragen van verscheidene sponsors.

Gezond verstand

“We zagen het al aankomen”, blikt Notenboom terug op de weken dat het coronavirus steeds verder om zich heen begon te grijpen. “Voordat de regering had besloten om alle evenementen tot 1 juni te annuleren, hebben wij al het besluit genomen om het Bevrijdingsfestival te annuleren. We moesten van alles gaan aanschaffen – zoals de landentenues voor de voetballertjes – en aanbetalingen doen aan bands die zouden optreden. Het risico was te groot dat het voor niets zou zijn. Daarbij was het nog maar de vraag of er mensen naar het festival zouden komen. Ook dat was een risico. Op het moment dat we met ons besluit naar buiten kwamen, zei Mark Rutte dat geen enkel evenement nog kon doorgaan.”

Je zou veronderstellen dat de organisatoren zwaar teleurgesteld zijn, maar dat valt mee. “Het is het beste om ons gezond verstand te gebruiken. We hadden alles in kannen en kruiken, alles ligt op de plank klaar om het Bevrijdingsfestival later te organiseren. Oktober of november is niets voor een groot festival buiten, vanwege de grote kans op slecht weer of kou. Het meest logische is om het nu in mei 2021 te houden. We gaan daarover overleggen met de gemeente.”

Geen historische vliegtuigen boven Goeree-Overflakkee.
Geen muziek van de jaren 20 tot nu op Goeree-Overflakkee.
Geen massaal plezier tijdens de optocht op Goeree-Overflakkee.