Afbeelding

Restauratie voormalig raadhuis in Ooltgensplaat gaat van start

OOLTGENSPLAAT- Het heeft lang geduurd, maar de blijdschap bij de bestuursleden in de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee is er niet minder om. De steigerbouw bij het voormalige raadhuis in Ooltgensplaat is afgerond. Nu kunnen twee in restauratiewerken gespecialiseerde bedrijven aan de slag. Bouwgroep Peters bv en Jobse bv, beiden uit Middelburg, gaan het monumentale pand weer een uitstralende impact geven. Voorzitter Piet van de Ree en zijn mede bestuurders, Karel Knoester en Berend-Jan Bruggeman, hebben zich sinds 2017 ingezet om draagvlak te krijgen en fondsen/subsidies te verwerven om dit pareltje in Ooltgensplaat te behouden. Dat kon pas nadat de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee toen officieel eigenaar werd van het pand.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Op twee bankjes aan de haven in Ooltgensplaat, de veiligheidsregels in deze coronavirustijd volgend en met zicht op het oude raadhuis, vertelt Piet van de Ree met trots dat het er nu van komt. “Zeker, het was een lange voorbereidingstijd, maar het is ook geen sinecure om de investeringen (we praten op dit moment over rond 800.000 tot 850.000 euro) rond te kunnen krijgen. Onze plannen om van het pand een toekomstig cultureel- en maatschappelijk ontmoetingspunt in Oostflakkee te maken hebben wij vanaf 2018 uitgewerkt. Laat ik gelijk noemen dat de vorstelijke (jaarlijkse) financiële steun vanuit de Boedels Pieter Bigge en L.G. Dabbe (deze laatste nog met een extra gift) de stevige basis vormen. Daarbij is ook de aanvrage voor subsidie door de provincie gehonoreerd.”

Stip op de kaart

“Er komt uiteraard nog veel meer bij kijken. Stappen die gezet moeten worden voordat je aan de aanslag kunt. Het toetsen bij Monumentenzorg. Het groene licht krijgen op de ingediende bouwvergunningsaanvragen bij de gemeente. Alleen dat nam al bijna een jaar in beslag. En elk jaar dat je moet wachten voordat de leidekkers, dak- en gevelbekleders daadwerkelijk kunnen beginnen, zie je de prijzen omhooggaan. Voortdurend moet de financiële vinger aan de pols worden gehouden. Maar de drive om het monumentale pand als stip op de brede maatschappelijke- en culturele kaart in Ooltgensplaat te kunnen zetten is gebleven. Straks samen met het opgeknapte Fort in de directe omgeving en met de pittoreske haven een toeristisch-recreatieve trekpleister. Vat het maar samen in onze slogan 'Recreatie in Ooltgensplaat'."

Vervolgstap

“De betekenis voor onze dorpsgenoten, onze eilanders is uiteraard ook heel belangrijk. En na de werkzaamheden aan de ‘buitenkant’ van het gebouw wordt ingezet op het realiseren van mogelijkheden binnenin het pand. Stap 2 is een locatie te maken voor huwelijksvoltrekkingen, culturele- en natuurgerichte bijeenkomsten, kleine tentoonstellingen en ook om schoolklasjes, denk aan zo’n twintigtal kinderen, te kunnen ontvangen en hen over de historie te vertellen en rond te leiden. Alles gedoseerd natuurlijk, want ook hierbij moeten kosten en baten goed in het oog worden gehouden”, vertelt Piet van de Ree, die er direct aan toevoegt dat bij de uitwerking van mogelijkheden de Dorpsraad een belangrijke rol heeft en krijgt. Het prachtige pand moet over enige tijd immers weer inhoud geven aan en een plaats krijgen in de verbinding met de bevolking. "Er is veel mogelijk, maar die concrete invulling komt wel. Als wij allen de schouders eronder zetten en wij support blijven krijgen van organisaties/instellingen en de onmisbare inzet van vrijwilligers, dan gaat het lukken”, besluit Van de Ree.