INGEZONDEN: Digitaal vergaderen en democratie

Was het maar waarheid geworden wat Jeanine van Eerten van de raadsgriffie ons beloofde en liet geloven in de digitale AD van vrijdag 16 april.

"Op Goeree-Overflakkee", aldus Jeanine, "is de gemeenteraad helemaal gedigitaliseerd daar stemmen de raadsleden donderdagavond zelf met een app, zodat ook voor de mensen die thuis meekijken zien hoe de stemverhoudingen bij een bepaald voorstel liggen, voor Goeree was digitaal vergaderen een kleine stap in een ontwikkeling die al gaande was. We hoefden geen programma's meer te testen".
En even verder "en dat de Gemeente Goeree-Overflakkee zo voorop loopt, heeft alles te maken met de persoonlijke interesse van de raadsgriffier", zegt van Eerten die technisch nogal goed is onderlegd.
Helaas hebben wij als burgers en trouwe volgers van de openbare raadsvergaderingen al deze kennis en ervaringen van de griffie pijnlijk moeten ontberen in een niet te volgen digitale Raadsvergadering van afgelopen donderdagavond, daar openbaarheid toch een wezenlijk beginsel is van de democratie en van overheidshandelen, ingebed in een evenwichtige democratische relatie tussen raadsleden en burgers die hen hebben verkozen.

Beste Bestuurders, laat dit digitale gedoe doen ophouden, het zou zomaar kunnen gebeuren dat bovengenoemde relatie die jammerlijk genoeg toch al niet al te best is, door deze vorm van digitaal vergaderen nu helemaal om zeep gaat worden geholpen.

We wensen jullie veel wijsheid naar het zoeken van een betere vorm van democratisch vergaderen.

Klaas van Heest
Ouddorp