Afbeelding

Corona bezorgt Formulierenbrigade hulpvragen over terugval inkomen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe vraag ik huur- of zorgtoeslag aan? Of een uitkering, bijzondere bijstand of kwijtschelding van lokale belastingen? De Formulierenbrigade van Stichting ZIJN helpt mensen met een laag inkomen (tot circa 120 procent van het sociaal minimum) om antwoord te geven op dit soort vragen. De coronacrisis leidt tot extra hulpvragen bij de Formulierenbrigade.

Door Kees van Rixoort

Corona hakt erin. Niet alleen als het om gezondheid gaat, maar ook financieel. Niet minder dan 20 procent van de Nederlanders liep in maart aan tegen een terugval van het inkomen als gevolg van de coronacrisis. Dat percentage is naar verwachting in april nog hoger. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Uit die peiling komt ook naar voren dat onder anderen jongeren, flexwerkers en zelfstandigen vaker te maken hebben met een vermindering van het inkomen dan mensen in loondienst. Zij vormen dus een kwetsbare groep als het gaat om inkomsten.

Gelukkig zijn er allerlei regelingen en toeslagen om de financiële situatie te verbeteren. Wie daarbij hulp nodig heeft, kan contact opnemen met de Formulierenbrigade van Stichting ZIJN. De ondersteuning is gratis voor mensen met een laag inkomen. “De Formulierenbrigade kan ondersteuning bieden bij vragen over huur- en zorgtoeslag, een aanvraag bij het UWV en over andere uitkeringen zoals WW, kwijtschelding van belastingen van de gemeente en het waterschap en bijzondere bijstand”, vertelt Tanja Nieuwpoort van Stichting ZIJN. "We helpen bij het invullen van formulieren, brieven en bezwaarschriften. En we bieden hulp bij budgettering: welke uitgaven zijn nu noodzakelijk en welke zijn misschien (tijdelijk) te schrappen? Mensen kunnen ook bij ons terecht als ze moeite hebben met het (digitale) systeem van bijvoorbeeld overheidsinstanties.”

Stress verlagen

De Formulierenbrigade kan zo nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld de gemeente, afdeling schuldhulp, Schuldhulpmaatje, Kwadraad Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk of het Centrum voor Jeugd en Gezin. De lijntjes naar deze organisaties en instanties zijn kort. Tanja Nieuwpoort: “We geven advies met het doel dat men financieel overeind kan blijven. Het is belangrijk om stress te verlagen, want stress zorgt dat ervoor dat we niet altijd de juiste financiële beslissingen nemen. Soms is een luisterend oor al voldoende omdat we uit ervaring weten dat financiële problemen heel veel stress met zich meebrengen. Wij adviseren mensen met klem om niet af te wachten met het betalen van rekeningen, totdat er herinneringen en aanmaningen komen. Het is belangrijk om direct in actie komen om boetes en grotere geldproblemen te voorkomen.”

Helpen, een luisterend oor bieden – dat gaat in tijden van corona op een andere manier dan gebruikelijk. Ook de Formulierenbrigade is immers gebonden aan de richtlijnen en adviezen van het RIVM en het kabinet. “Wij werken nu niet met huisbezoeken en kantoorbezoek, tenzij het echt niet anders kan. Het contact is telefonisch, via de mail of WhatsApp en ook veel meer via de post”, zegt Nieuwpoort. “We missen het fysieke contact met onze cliënten dat het interpreteren van de hulpvraag vergemakkelijkt. Maar het lukt ons gelukkig goed om met de digitale middelen die voorhanden zijn, de cliënt zo goed mogelijk te helpen.”

De Formulierenbrigade is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur op telefoonnummer (0187) 48 65 40. Wie de voicemail inspreekt, wordt terug gebeld. Het is ook mogelijk een e-mail te sturen naar g.kieviet@zijngo.nl of t.nieuwpoort@zijngo.nl.

Geldwijzer Corona

Op de website van het Nibud staan veel praktische tips en hulpmiddelen om grip te houden op de financiën: de online Geldwijzer Corona. Die bevat een stappenplan, een voorbeeldbrief, en alle informatie over financiële hulpregelingen op een rij.