Afbeelding
Foto:

Uit de praktijk: Ouderenzorg

Veel ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond en zelfredzaam. Vaak is er bij het ouder worden toch sprake van lichamelijke en geestelijke achteruitgang, waardoor er beperkingen kunnen ontstaan en de kwetsbaarheid toeneemt. Deze zaken verschillen per persoon. Wanneer er klachten ontstaan, is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt voor (medische) hulp. Als praktijkondersteuner ouderenzorg ondersteun ik de huisartsen bij de zorg voor de (kwetsbare) ouderen in de huisartsenpraktijk.

De huisarts vraagt de praktijkondersteuner om samen met de oudere zorgvrager in gesprek te gaan en het algeheel functioneren in kaart te brengen. Dit gesprek kan binnen de praktijk of tijdens een huisbezoek plaatsvinden. Samen bespreken we hoe het gaat op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Hierbij maken we onder andere gebruik van een aantal vragenlijsten. Deze vragenlijst zijn helpend om eventuele problemen te verhelderen. Indien nodig volgt er lichamelijk onderzoek zoals een bloeddrukcontrole en eventueel een aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld bloedonderzoek. Het tijdig signaleren van achteruitgang kan veel problemen voorkomen. Achteruitgang kan op meerdere gebieden zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan valgevaar door verminderde mobiliteit. Tevens zijn eenzaamheid, geheugenstoornissen, problemen bij de medicatie-inname en hulp bij het uitvoeren van de dagelijkse verzorging belangrijke aandachtsgebieden. Er is ook ruimte om stil te staan bij o.a. vervoer, sociale activiteiten en het kunnen doen van huishoudelijke taken.

Door achteruitgang en beperkingen tijdig te signaleren en te bespreken kunnen problemen worden voorkomen. Na het gesprek bespreek ik mijn bevindingen met de huisarts. Samen beoordelen wij welke gezondheid- of welzijnsrisico’s er zijn. Wanneer er risico’s zijn gesignaleerd zal er samen met de oudere worden besproken wat de wensen en/ of behoeften voor inschakelen van passende ondersteuning en begeleiding zijn. Soms is het noodzakelijk dat iemand wordt doorverwezen naar een andere discipline, bijv. de fysiotherapeut of diëtiste. Het kan ook zijn dat iemand wordt doorverwezen naar de gemeente. Dit gebeurt wanneer er ondersteuning nodig is via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierbij gaat het meestal om aanvragen van taxivervoer, hulp bij het huishouden, dagbesteding of ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. Dit alles gebeurt in overleg met de oudere, en wanneer daarvoor toestemming is gegeven, met diens naasten. Het doel is dat onze ouderen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Het zelfstandig thuis wonen kan om diverse redenen zwaar of moeilijk worden. De thuissituatie is dan mogelijk niet meer geschikt voor de oudere zorgvrager. Wij adviseren deze dan om (eventueel samen met de mantelzorg) een indicatie aan te vragen via de Wet langdurige zorg (Wlz). Met een Wlz indicatie kan iemand vervolgens terecht in een zorginstelling. Vaak zit hier een behoorlijke wachttijd op en is dit een tijd waarin veel geregeld moet worden en er vaak ook veel onzekerheid is. Ook hierin proberen wij de oudere te ondersteunen.

Als er andere disciplines worden ingeschakeld is het belangrijk om de zorg op elkaar af te stemmen. Dit doen wij tijdens het multidisciplinaire overleg waarvoor wij toestemming aan de patiënt vragen. Hierbij overleggen huisarts, praktijkondersteuner, thuiszorg, ergotherapeut, casemanager en/of andere betrokken hulpverleners de situatie. Het doel van het overleg is om de zorg rondom de oudere zo goed mogelijk af te stemmen.

Wanneer u behoefte heeft aan een gesprek met de praktijkondersteuner ouderenzorg adviseren wij u om in overleg met uw huisarts een afspraak te maken. Ook in de andere huisartsenpraktijken op het eiland is er de mogelijkheid om uw zorgen/ vragen op dit gebied bespreekbaar te maken.

Praktijkondersteuner Hanna Aarnoudse