Afbeelding

Snelheidsremmende ‘straatjuwelen' pijnlijke sta-in-de-weg voor fietsers

DIRKSLAND – Al zeker vier keer dit jaar bleken de snelheidsremmende paaltjes op de Vroonweg in Dirksland een pijnlijke sta-in-de-weg voor fietsers. Het eerste ‘straatjuweel’, komend vanuit de polder richting het dorp, is de grote boosdoener, waarschijnlijk omdat dit obstakel minder goed zichtbaar is vanwege de schaduw van een boom.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Begin dit jaar was de eerste valpartij. Eind maart klapte een man met een driewieler-fiets op het paaltje. Een paar dagen later was het weer raak. En in het paasweekeinde kwam een fietsende vrouw ten val op de Vroonweg. Het ging in alle gevallen om oudere fietsers. In ieder geval drie keer moest de ambulance ter plekke komen om de onfortuinlijke recreanten naar het ziekenhuis te brengen.

De ‘straatjuwelen’ – verhogingen in het wegdek met rood-witte palen – zijn eind 2019 geplaatst, tegelijk met het aanbrengen van een nieuw wegdek, nieuwe belijning en een mooi trottoir. De verkeersobstakels staan om en om aan beide zijden van de Vroonweg. Het gemotoriseerde verkeer moet slalommen en kan dus niet al te hard rijden over deze smalle weg, waarvan ook wandelaars en dus fietsers gebruik maken. Er lopen ook geregeld kinderen en dieren.

De snelheidsremmende maatregelen heeft de gemeente gerealiseerd na een actie van Vroonweg-bewoners tegen het rijgedrag van automobilisten aldaar. Twee metingen bewezen dat er met grote regelmaat veel te hard wordt gereden op de Vroonweg. Waar maximaal 30 kilometer per uur is toegestaan, liep de teller zelfs op tot de astronomische snelheid van 140 kilometer per uur. Aan de toegestane maximumsnelheid hield sowieso vrijwel niemand zich.

Over de oplossing zijn de bewoners van de Vroonweg zeer tevreden. “Hoewel sommige mensen nog steeds al slalommend veel en veel te hard rijden, is de situatie stukken verbeterd”, zegt een van de bewoners. “Op één enorm nadeel na: fietsers die komende vanuit de polder vol op het eerste ‘straatjuweel’ botsen. Deze paal valt wellicht een klein beetje uit het zicht, door de schaduw van een grote wilgenboom. Fietsen kapot, lichamelijk letsel, met de ambulance naar het ziekenhuis: een drama voor deze mensen. Heel vervelend. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Kortom: fietsers die over de Vroonweg richting Dirksland rijden, let goed op! De situatie is daar veranderd.