Drie miljoen euro voor betere doorstroming van het verkeer in Middelharnis/Sommelsdijk

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er moest een besluit worden genomen en daarmee een financiële knoop worden doorgehakt voor het maatregelenpakket voor de korte termijn in het Verkeerscirculatieplan Middelharnis/Sommelsdijk, waarvan al in 2015 is besloten dit project in een Macro- en een Micro-deel op te stellen. Het Macro-deel betreft de hoofdwegenstructuur. Nu ging het om het Micro-deel, waarvoor ruim 3 miljoen euro nodig is.

Door Jaap Ruizeveld

Door de verkeerstoename en de ontwikkeling van de zuidrand (gebied tussen Rottenburgseweg en Zuidelijke Randweg) zijn knelpunten in de verkeersafwikkeling aan de orde die spoedig om een oplossing vragen. Ook zijn vanuit bevordering van duurzame mobiliteit verbeteringen nodig die het fietsen kunnen stimuleren en de veiligheid kunnen vergroten. Het oplossen van deze knelpunten is belangrijk voor de inrichting van een veilig wegennet voor alle weggebruikers. Aan de raad werd gevraagd het maatregelenpakket vast te stellen en in de Kadernota 2021 de benodigde gelden daarvoor op te nemen. Het was donderdag niet het moment uitgebreid te debatteren over de vele maatregelen. De raad stemde in met de collegevoorstellen.

Ruim 3 miljoen euro

Het uitvoeringsprogramma omvat 19 maatregelen waarvan de investering wordt geschat op ruim 3 miljoen euro. Per maatregel dient een nadere analyse te worden gemaakt met ontwerp en gedetailleerdere kostenraming. Voor 2020 is een budget gevraagd van 50.000 euro voor de uitvoering van verkeerstellingen en extra aanpassingen aan de Langeweg om een veilige fietsoversteek te realiseren.

De fractie van VKGO (Heintjes) gaf onder andere als aandachtspunten aan scheidingsstroken tussen auto-en fietsverkeer in de bebouwde kom achterwege te laten. De fractie is voorstander van snelheidsbeperking voor het autoverkeer. Wat VKGO betreft wordt iedere weg in de bebouwde kom een 30 km-zone. Grinwis (SGP) wil dat de raad bij alle stappen in beeld komt. Via de Kadernota kan een integrale afweging worden gemaakt. De vraag is of voor rotondes forse bedragen moeten worden opgenomen. Pipping (CU) wees op de grote financiële aspecten die zorgvuldig in de gaten moeten worden gehouden. De maatregelen dienen effectief te zijn en toekomstbestendig. Nijssen (VVD) was blij met deze richtinggevende notitie. De problematiek speelt al jaren en er dient nu ook op de kleine maatregelen ingestoken te worden.

Wethouder Feller zegde toe de raad, maar ook de bewoners zorgvuldig bij de maatregelen te betrekken.