Afbeelding

Koningsdag op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op verschillende plekken op het eiland wordt maandag 'gewoon' Koningsdag gevierd. Anders dan anders en vooral achter de voordeur, maar soms met een leuk programma als basis. Hieronder een kort overzicht met bij de redactie bekende activiteiten.

Middelharnis/Sommelsdijk

Oranjevereniging Middelharnis Sommelsdijk heeft een speciale Kroontjeswandeltocht bedacht. Op de achterkant van de flyer die huis aan huis is verspreid, kunnen de kinderen een kroon inkleuren, uitknippen en eventueel verder versieren. Als de kroon klaar is, mogen ze voor het raam worden gezet en een foto van worden gemaakt. Die foto mag via Facebook Messenger of via ovms@live.nl worden opgestuurd. De leukste inzendingen worden beloond met een prijs. Een andere actie was het gratis Oranjepakket, met daarin kleurpotloden, een tompoucenpakket voor vier tompoucen en een 4 mei-kaars. Dat was zo'n succes dat de pakketten inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. De speciale Nederlandse vlag met daarop het logo van Oranjevereniging Middelharnis Sommelsdijk is nog wel verkrijgbaar à 8,50 euro.

Dirksland

Oranjevereniging Dirksland heeft zelfs nog een kort programma in elkaar kunnen zetten, op zich al een prestatie waar je je oranje hoed voor kunt afnemen. Om 8.00 uur gaat de vlag uit en naast de gewone driekleur worden de kinderen opgeroepen om zelf ook een vlag te maken van bijvoorbeeld een handdoek of kussensloop en die te laten wapperen. Om 9.00 uur mag iedereen vanuit het raam of de tuin zoveel mogelijk muziek of herrie maken. Om 10.00 uur kan men tompoucen maken (recept staat op Facebook) en om 11.00 uur begint de knutselwedstrijd. "Maak een originele photobooth versiering binnen het thema Koningsdag en plaats de origineelste foto op Facebook. De origineelste foto met de leukste versiering wint een prijs." Om 13.00 uur is de laatste activiteit. Alle kinderen mogen dan meedoen aan de live kidsbootcamp. Zet twee flesjes water klaar plus eentje om uit te drinken. Ook heb je een opstapje zoals een laag krukje of trapje nodig en een matje of handdoek om op te liggen. Alle informatie over hoe je mee kunt doen, wordt op Facebook gepubliceerd.

Ooltgensplaat

Op Koningsdag wordt om 14.00 uur in Ooltgensplaat de Uut je Plaet Oranjebingo georganiseerd. Het begon onlangs als een klein initiatief van dorpsbewoners, maar groeide van een balkonbingo voor de ouderen in ’t Plaetinum al snel uit tot een dorpsbreed initiatief, waarbij naast de balkonbingo in iedere straat minimaal 1 prijs zal vallen. Een geheel in oranjestijl versierde tractor met aanhangwagen en prijzen zal na de balkonbingo door het dorp rijden, waarbij de bingoballen getrokken zullen worden. Prijzen worden voor de deur van de winnaar gezet, zoals ook de prijsjes voor de kinderen. Zij kunnen namelijk meedoen aan de wedstrijd 'versier je eigen huis/tuin/vlag'. "Het is hartverwarmend dat vele ondernemers en verenigingen in Ooltgensplaat hun steentje bijdragen in sponsoring, waardoor dit initiatief zo kon uitgroeien", aldus de organiserende dames. "Wij als initiatiefnemers waren verrast en voelden de verbondenheid van ons kleine dorpje. Eenzaamheid bij de ouderen, geen spelende kinderen, geen uitgaansmogelijkheden voor de jongeren, we zijn aan huis gekluisterd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we er geen feestje van kunnen maken. Juist nu wat kleur en leven brengen kan nog steeds, volgens de richtlijnen van het RIVM, waarbij de inwoners kunnen meegenieten vanuit hun eigen huis." Uiteraard houdt ook de zeer kleine organisatie de gepaste afstand aan. "We zetten momenteel de laatste puntjes op de i, zodat dit voor iedereen een gedenkwaardig feest wordt."

Oude-Tonge

Ook Oranjevereniging Oude-Tonge wil Koningsdag niet zomaar voorbij laten gaan en bedacht een alternatief programma dat vanuit huis mee te beleven is. "We starten de dag graag gezamenlijk met het uithangen van de vlag (voor 10.00 uur) om zo de saamhorigheid in Nederland te symboliseren. Natuurlijk mag het Oranjeontbijt daarna niet ontbreken. Maak hiervan een originele foto en stuur deze naar ons op." Om 10.00 uur wordt vanaf de kerktoren het Wilhelmus gespeeld, iedereen wordt opgeroepen om bij de voordeur mee te zingen. Om 11.00 uur starten de 'kinderspelen thuis'. Met het insturen van een foto kunnen de kinderen een leuke prijs winnen. "Het spelletjesblad ligt in de passage en wordt ook digitaal verspreid." Voor de ouderen is er om 14.00 uur live muziek. Om 16.00 uur is het tijd voor de OranjeQuiz met een mooie prijs. Via de website van de oranjevereniging zijn de inloggegevens voor de quiz te ontvangen. Als afsluiting wordt om 19.00 uur bij de voordeur een toost uitgebracht op Koningsdag 2020.

Goedereede

'Laten we kijken naar de dingen die we wél kunnen doen', dacht de Oranjevereniging in Goedereede. Jaarlijks worden er door enthousiaste leden van de vereniging op de Markt en rond de haven vrolijke rood-wit-blauwe vlaggetjes en oranje lampjes opgehangen. Ook nu is dus de feestversiering gewoon van stal gehaald om de boel wat op te fleuren en de moed er een beetje in te houden. De Oranjevereniging roept bovendien Goereeërs op om op maandag 27 april, op Koningsdag, om 10.00 uur buiten de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus te zingen. Stadsbeiaardier Jan Bezuijen zal hierbij voor de begeleiding zorgen op het carillon van de toren.

Afbeelding