Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen

Een schildpad huilt maar één traan

In het bestaan van Siena en haar ouders is armoede troef. Honger en uitbuiting door de boeren waar ze als rondtrekkende handwerklieden klusjes voor doen, is aan de orde van de dag. Na een periode van rondtrekken blijven ze voor een langere periode bij een familielid op een boerderij. Daar leert Siena de jonge Boetie kennen. Ze spelen samen op de droge velden en gaan op voedseljacht.

Een ingrijpende gebeurtenis maakt dat Siena van Boetie gescheiden wordt, maar ze ook de kans krijgt om naar school te gaan in Sekoegat. Ze gaat wonen op het internaat van de school en Boetie wordt naar familie van zijn moeder gestuurd. Vanaf hier scheiden hun wegen voor een langere periode.

Vriendelijk woord

Siena heeft heimwee maar begint ook plezier te krijgen in het schoolleven. Prachtig verwoord is de scene waar Siena al worstelend met potlood en papier haar naam probeert te schrijven. De liefdevolle reactie van de juf is als balsem voor haar ziel.

Het schoolpersoneel is begaan met hun leerlingen en de liefde die Siena krijgt van juf Esmée en de andere leerkrachten geeft haar hoop en vertrouwen in de toekomst. Hier wordt duidelijk wat de invloed is van een vriendelijk woord en een liefdevol gebaar.

Op de school in Sekoegat leert Siena Krekel kennen. De jongen met de vergroeide handen is door jeugdzorg van de straat gehaald en naar het internaat gebracht.

Na de basisschool mag Siena, tot haar grote vreugde, doorleren op de middelbare school.

Als Siena de bus naar huis neemt voor de jaarlijkse schoolvakantie hoort ze van de chauffeur dat haar moeder verhuisd is van de boerderij naar het township in het dorp. De vader van Siena blijkt overleden aan TBC. Siena vindt haar moeder en zusje aan de rand van het township in een hutje met een golfplaten dak. Er is geen voedsel in huis en moeder is drankverslaafd. De droom van Siena om verder te leren is vervlogen, maar ze zet alles op alles om haar moeder en zusje van voldoende voedsel te voorzien. Ze gaat werken bij een benzinestation en krijgt vrede met haar nieuwe bestaan. Tot Boetie haar opzoekt in het township en niet veel later ook Krekel. Hier neemt het leven van Siena opnieuw een dramatische wending. Op de vlucht maakt ze de balans van haar leven op.

Vergeten volk

Afwisselend wordt het verhaal van Siena verteld vanuit het heden en het verleden. Tussendoor vertellen Boetie en Krekel een deel van hun levensverhaal. Duidelijk wordt wat een leven van verwaarlozing en armoede teweegbrengt. Geweld is een dagelijks onderdeel van het leven op straat, zoveel wordt duidelijk uit de beschrijving van enkele gewelddadige scenes rondom Boetie die op straat leeft. Nog duidelijker wordt wat een vriendelijk woord of een goede daad betekent in een leven dat uitzichtloos lijkt. De juffen en de meesters van de school in Sekoegat gaven handen en voeten aan de woorden uit Mattheus 40: “Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan.”

Een confronterende roman die speelt rond het begin van onze millenniumwisseling over een ‘vergeten’ volk in Zuid-Afrika. De schrijfster woonde en werkte jarenlang in de Karoo.