Harm Akershoek en Maud van Oostrum (Foto: Studio Chien).
Harm Akershoek en Maud van Oostrum (Foto: Studio Chien).

Maud van Oostrum en Harm Akershoek moeten bruiloft uitstellen

“We hebben een week gebaald en daarna de knop omgezet”

DIRKSLAND – Ongeveer een week baalden ze als een stekker, daarna ging de knop om. Maud van Oostrum (24) en Harm Akershoek (26) zouden op 1 mei gaan trouwen. Dat gaan ze nog steeds, maar dan alleen voor de wet. De kerkdienst en het feest zijn wegens corona uitgesteld. “Gelukkig hebben we met ons klushuis nog een mooi doel om naartoe te werken.”

Door Gert Klok

Een bruiloftsfeest is een van de hoogtepunten in het leven van heel veel mensen. Ook Maud van Oostrum (leerkracht op CNS Zomerland in Stellendam) en Harm Akershoek (zelfstandig ondernemer in machineonderhoud) leefden ernaartoe. “We waren natuurlijk al volop bezig met alle voorbereidingen. Toen de eerste besmettingen van het virus kwamen, hielden we er in ons achterhoofd rekening mee dat dit van invloed zou kunnen zijn op de bruiloft.”

Het advies van de Rijksoverheid ging van ‘geen handen schudden’ al snel naar ‘niet meer dan 100 personen’. Maud en Harm hielden er vanaf dat moment serieus rekening mee dat ze hun bruiloftsfeest zouden moeten uitstellen. “Eerst ga je bedenken wat allemaal nog wel kan, zeker toen de optie van maximaal 100 mensen bij elkaar nog open was”, aldus Harm. “Gelukkig hadden we behalve het gemeentehuis nog nergens voor getekend”, vult Maud aan. “Toen de mededeling kwam dat iedereen zoveel mogelijk thuis moest blijven, hebben we een week flink gebaald en daarna de knop omgezet.”

Klushuis

Wat daarbij erg hielp, was het klussen in hun huis aan de Burgemeester C. Zaaijerlaan in Dirksland. Die zorgde voor afleiding ondanks de flinke tegenvaller. “Ik wilde graag een klushuis kopen om die vervolgens helemaal naar onze zin te maken. En dan het liefst zonder tijdsdruk”, vertelt Harm. Die tijdsdruk zit er inmiddels wel een beetje op, want op 1 mei moet het klaar zijn. Maud: “Dan gaan we er hoe dan ook wonen al is het natuurlijk geen ramp als er nog wat kleine klusjes gedaan moeten worden.”

1 mei gaat volgens de twee zeker lukken, ook al is het flink plannen met de hulp. Elke avond en de hele zaterdag een huis vol klussers is immers uitgesloten in deze tijd. “We hebben een aantal spullen wel meteen alvast gekocht”, aldus Harm en Maud. “De tegels voor de badkamer zouden uit Italië komen, maar dat ging logischerwijs niet door gezien de situatie daar. Verder hebben we met de verbouwing eigenlijk geen last gehad van de crisis.”

Ze wonen er nog niet, maar het jonge stel voelt zich nu al thuis in Dirksland. “Het is een leuke buurt, mensen zijn erg belangstellend en behulpzaam.” Als echte Ouddorper in Dirksland gaan wonen was nog wel ‘een dingetje’, lacht Harm. “Maar een jaar geleden waren de huizen op Ouddorp niet te betalen en ik had geen zin om op een postzegel te gaan wonen.” Voor Maud maakte dat wat minder uit. Ze is afkomstig uit Nieuw-Lekkerland en stond er blanco in. “Toen we het huis kochten (in maart 2019, red.) ging ik alvast een beetje om me heen kijken qua werk. Al snel kon ik aan de slag in Stellendam en sindsdien werk ik op Zomerland.”

Afwachten

Waar corona niet veel roet in het eten gooide bij de verbouwing, was des te meer bij de planning van de bruiloft. “De uitnodigingen waren al verstuurd, we hebben iedereen een berichtje moeten sturen met de mededeling dat we de kerkdienst en het feest moesten uitstellen”, aldus het stel. Wat overeind blijft is de trouwdatum voor de wet. Harm en Maud hebben besloten om wel naar het gemeentehuis te gaan. “Er mogen in totaal 15 mensen aanwezig zijn, daar maken we wat leuks van. We komen allebei uit een best groot gezin (Harm uit een gezin van zeven en Maud is de oudste van vijf), dus het is wel jammer dat niet iedereen erbij kan zijn.”

Wanneer de kerkdienst en het bruiloftsfeest wel zullen plaatsvinden, weten ze nog niet. Het huis afmaken heeft nu prioriteit, bovendien heeft het nog niet veel zin om nu al te gaan plannen. “Eerst maar eens de ontwikkelingen afwachten.” Ze hebben het een plekje gegeven, zeggen ze nuchter. “Wij moeten het feest uitstellen door corona, maar er zijn ook mensen die aan het virus overlijden. We kunnen nu nog even doorsparen voor het feest en omdat het huis dan klaar is, kunnen we dat zonder bruiloftsstress gaan plannen.”