Afbeelding

Thuis met de kids

Vijf tips om het gezellig te houden

SOMMELSDIJK - De scholen blijven in elk geval tot 28 april gesloten. Dat betekent dat ouders hun kinderen voorlopig nog thuisonderwijs geven. Daarnaast staan zij voor de taak hun gezin op de beste manier door deze verwarrende weken te loodsen. Een stevige uitdaging. Wat kun je zelf doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen? Orthopedagoog Johanneke van Dijk geeft vijf gouden tips.

Door Klazina de Bakker

1. Breng structuur aan in de dagen

“Regelmaat is fijn, juist als je met het hele gezin thuis zit. Sta niet te laat op, eet op vaste momenten met elkaar en plan tijd in om aan de schooltaken te werken. Het helpt om als gezin een planning te maken. Kinderen kunnen prima meedenken over de dagindeling. Beschouw dit schema vooral als een raamwerk, dat gaandeweg gevormd wordt. Soms blijkt dat je dingen beter op een andere manier kunt doen. Zo bouw je samen aan een soort groeidocument voor een goede balans tussen schooltijd, werktijd en ontspanning.”

2. Bedenk voor een manier die bij jouw gezin past

“Ieder gezin is uniek en gaat op zijn eigen manier met deze situatie om. Zoek daarom vooral naar manieren, die voor jouw gezin werken. Een schema is fijn, maar het moet wel behapbaar blijven. Gaat er iets niet goed? Probeer het dan eens op een andere manier. Het is belangrijk om de lat niet al te hoog te leggen. Dat geeft ruimte en ontspanning voor het hele gezin. Hoe erg is het als een taak voor school niet helemaal af is? Lukt het vandaag niet, dan komt het morgen wel. Het is fijn om aan het einde van de week even terug te kijken. Wat ging er goed en wat kunnen we beter anders aanpakken?”

3. Pubers in huis? Bespreek samen wat belangrijk is

“Ook voor pubers is het een verwarrende tijd. Er wordt bij het thuis leren veel zelfstandigheid van hen gevraagd. Als ouder kun je op weerstand stuiten, als je daarin probeert te sturen. Ga vooral het gesprek aan met je puber. Zoek samen een manier om de dagen in te vullen, waarbij je puber zijn eigen inbreng mag hebben. Beeldschermgebruik is vaak een strijdpunt. De smartphone is voortdurend binnen handbereik. Toch is het goed om je ervan bewust te zijn dat dit de enige manier is om op dit moment sociale contacten te onderhouden. En die zijn juist in de puberteit ontzettend belangrijk. Gun je puber daarom een stuk ruimte om zelf een goede modus te vinden.”

4. Ga naar buiten

“Als je hele dagen als gezin op elkaars lip zit, kan je dat weleens letterlijk benauwen. Plan daarom buitenactiviteiten in. Jongere kinderen kunnen daarbij hun energie kwijt en even lekker rennen. Je puber naar buiten krijgen, is waarschijnlijk wat lastiger. Toch is het voor iedereen goed om een frisse neus te halen. Beweging en buitenlucht zijn een gouden combinatie. Heb je jonge kinderen? Ga dan op Berenjacht om de vele knuffelberen achter de ramen te spotten. Voor pubers kun je een sportieve activiteit bedenken. Zorg in ieder geval dat je elke dag een poosje buiten bent.”

5. Wees vooral creatief en flexibel

“De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. Laten we daarom niet vergeten te ontspannen. Even lekker gek doen of dingen verzinnen, die je als gezin normaal niet zo snel doet. Speel bijvoorbeeld verstoppertje in huis of dek de tafel op een chique manier en kook samen een viergangendiner. Juist nu is het zo belangrijk om verbinding te maken. Humor is daarvan een belangrijk onderdeel. Werk je als ouder thuis? Baken je werk dan voor jezelf goed af, zodat je er op de gezinsmomenten ook echt bent. Zonder steeds een blik op je telefoon te werpen. En verder? Wees mild voor jezelf. Je zoekt het beste voor je gezin, ook als het allemaal even niet lekker loopt. Samen komen we er wel doorheen.”