In de huid van een columnist

MELISSANT - Enige tijd geleden is een correspondent van Eilanden-Nieuws langs geweest bij SMDB De Regenboog in Melissant. De leerlingen van de school kregen les over nieuws, het maken van een krant en hoe een column geschreven wordt.

Door Rody Vlietland

Na de les kropen de kinderen van de basisschool in de huid van een columnist voor Eilanden-Nieuws. Het onderwerp wat de jonge columnisten mee moesten nemen in hun column was het dorp Melissant, verder waren de kinderen vrij om te bepalen waar ze over wilden schrijven. Als kers op de taart zouden de drie creatiefste columns een plaatsing in de krant krijgen.

Dolenthousiast gingen de leerlingen van groep zes tot en met acht enkele weken geleden aan de slag. Meester Willem van Haaften hielp, samen met de correspondent. Ze hadden allemaal een leuke en creatieve insteek. Er waren kinderen die opschreven wat er verbeterd moet worden aan Melissant, een andere leerling vertelde over haar hobby en er waren ook leerlingen die Melissant goed vinden zoals het is. Alle columns zijn heel mooi geworden, toch moest er een selectie worden gemaakt. Hieronder zijn de geselecteerde columns te lezen die zijn beloond met een plekje in de krant.


Melissant, eentonig

Ik liep door Melissant, en ik miste iets. Na even om me heen gekeken te hebben wist ik het. Ik vind dat Melissant véél te weinig winkels heeft. Ik vind het best wel apart dat Melissant twee cafés heeft en maar één winkel. Daarom vind ik dat ons mooie en kleine dorpje meer winkels nodig heeft.

We kunnen alleen naar de Coop, nooit naar iets anders. Hierdoor vind ik dat Melissant een beetje eentonig is. Het is jammer dat de snoepwinkel is weggegaan. Ook zijn er niet veel voorzieningen zoals een zwembad. Ik vind dat speeltuin de Klimgeit ook wel iets nieuws kan gebruiken. De enige twee leuke toestellen zijn de kabelbaan en de familieschommel. Ik zou het heel erg op prijs stellen als er iets nieuws, iets origineels bij zou komen. Iets wat geen enkel dorp heeft. Ik snap dat Melissant iets te klein is voor een heel winkelcentrum, maar een paar extra winkels moet toch wel lukken?

Gijs, 12 jaar


Melissant in ons mooie land

In Melissant draait het niet om de voorzieningen, maar de mensen. Weinig mensen kennen Melissant, omdat het een klein dorp is, en er weinig mensen wonen. Melissant is echt niet zo klein als je denkt. We hebben een snackbar, een kapsalon, een supermarkt en meerdere speeltuinen. Oké, als je er zo over nadenkt is het best klein, maar klein is fijn. De mensen hier helpen elkaar en het is altijd gezellig. Toch willen de meeste mensen meer voorzieningen in Melissant, maar waarom? Ik vind Melissant leuk zoals het is. Vind jij dat er iets in Melissant moet komen zoals een winkelcentrum, of wil jij dat het blijft zoals het is?

Alicia, 12 jaar


Melissant, klein maar fijn

Melissant is zo klein dat ik er wel duizend keer binnen een uurtje doorheen kan lopen.

Het is zo klein dat een mier er zelfs niet kan wonen. Maar… Er zijn ook veel voordelen dat het zo ontzettend klein is, want ik kan altijd even naar mijn vriendinnen gaan, ook kan ik lopend of met de fiets naar school.

Op school is het ook klein, maar dan is het ook niet te druk, dus ik ken iedereen! De klassen zijn ook best klein. De winkels zijn ook klein, maar dat is handig, want dan hoef ik niet heel erg te zoeken naar mijn boodschappen. Als ik in de rij sta bij de kassa dan is die rij niet heel erg lang. In Melissant is ook een bos, dat is ook best klein, toch kan ik er wel verdwalen. In het bos kan ik lekker gaan wandelen of spelen. Er is ook een speeltuin, die is niet heel groot. Er zijn zoveel leuke dingen in Melissant, dus als je niet in Melissant woont, kom dan eens een keertje kijken! Maar kom niet met de auto, want je rijdt er zo voorbij!

Juliëtte, 9 jaar