Afbeelding
Foto:

Recreatief nachtverblijf op het eiland verboden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voorzitter Ahmed Aboutaleb van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft maandag in een nieuwe noodverordening besloten dat alle campings en recreatieparken in de regio (en dus ook op Goeree-Overflakkee) gesloten moeten worden. Toeristen die nog op een camping of vakantiepark zijn moeten uiterlijk vanmiddag (woensdag 1 april om 16.00 uur) naar huis vertrekken. Het toelaten van nieuwe gasten is deze week al per direct niet meer toegestaan. Hoe lang deze maatregel van kracht zal zijn wordt afgestemd op regionale- en landelijke richtlijnen.

Door Jaap Ruizeveld

Na eerdere maatregelen om recreatief verblijf in te perken, was het vanaf begin afgelopen weekend al niet meer toegestaan gebruik te maken van seizoenplekken, kampeerplaatsen of passantenplaatsen en ook niet om deze te verhuren. De nieuwe noodverordening van maandag 30 maart gaat een stap verder: Alle vormen van recreatief nachtverblijf op campings, vakantieparken en jachthavens zijn verboden. Dit geldt voor zowel privaat gebruik als verhuur. Een uitzondering blijft gelden voor nachtverblijf door seizoenarbeiders en ook voor tijdelijke bewoning, nachtverblijf door persoonlijke omstandigheden en zorgmedewerkers die in onze regio werken.

Burgemeester Grootenboer stelt: “Er komt met deze extra maatregel heel wat af op de recreatieondernemers en de toeristen. Het is ingrijpend. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit besluit noodzakelijk is om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen. Dit alles erop gericht om verspreiding van het virus tegen te gaan."

De verscherpende maatregel is getroffen op nadrukkelijk verzoek van zorgaanbieders op de Zuid-Hollandse eilanden. De druk op de zorg is hier al erg hoog en gevreesd werd voor gevolgen bij een toestroom van toeristen. Daarnaast worden, zo staat in een perspublicatie, in de regio al veel extra maatregelen getroffen om extra zorgcapaciteit te organiseren. Een voorbeeld hiervan is de inrichting van Ahoy in Rotterdam als tijdelijke zorglocatie. In de Veiligheidsregio Zeeland zijn maandag de veiligheidsmaatregelen ook extra verscherpt. Campings gesloten en verbodsmaatregels in de recreatiesector.

Afgelopen weekend had het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee al een tweede brief in deze coronafase gezonden aan de ondernemers met informatie over maatregelen die de Veiligheidsregio eerder had vastgesteld. In dat schrijven herhaalde burgemeester Grootenboer haar oproep nu niet naar Goeree-Overflakkee te komen.