Afbeelding

Boswachter moet even uitpuffen

OUDDORP – Vrijwilliger boswachter bij Natuurmonumenten, Ed de Kwaadsteniet uit Hellevoetsluis was dit weekeind urenlang actief op zijn ronde door het natuurgebied De Kwade Hoek en de Goereese duinen. Hij controleerde of alle aangebrachte bebording nog op zijn plaats stond, of bezoekers niet buiten de aangegeven routes in de duinen verbleven en gaf informatie aan wandelaars.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Dit laatste is extra belangrijk omdat het hier ook een broedgebied betreft waar uiteraard de rust bewaard dient te worden. Dit keer was het niet zo’n inspannende activiteit omdat er door het coronavirus slechts weinig bezoekers waren. Anderzijds maakte de zeer krachtige tot stormachtige wind een verblijf in de duinen en op het strand niet aantrekkelijk. Je werd bijna gezandstraald, vertelde de sympathieke boswachter toen hij op een bankje plaatsnam langs het fiets - en wandelpad tussen het parkeerterrein bij de Kwade Hoek (Oostdijkseweg) en het Noorderstrand. En in de pauze dus even tijd voor een boterham op één van de bankjes.

Boswachter De Kwaadsteniet is niet alleen op ons eiland maar ook op Voorne en in de Hoeksewaard veelvuldig aan het werk en is een echte natuurliefhebber. "Er is hier in de jaargetijden langs de onverharde wandelpaden en vlonders veel te genieten", zei hij. "Vogels en honderden soorten planten." Hij stapte weer op en sloot zijn route af bij het informatiepunt Natuurmonumenten aan de Oostdijkseweg, nabij de parkeerplaats.