Afbeelding

Help elkaar de coronatijd door

Daar zitten ze dan. Twee kinderen aan de keukentafel zijn met hun schoolwerk bezig. De derde dribbelt wat rond door de woonkamer met zijn auto's. Moeder is juf, ze geeft haar eigen kinderen instructies en intussen ook enkele leerlingen uit haar eigen klas. Vader zit boven in zijn kantoor te werken. Het is een typische dag in mijn eigen gezin in een surrealistische tijd van thuis werken, thuis leren en thuis spelen. Alles moet zoveel mogelijk thuis.

Op het moment van schrijven schijnt de zon na enkele regenbuien in de ochtend weer. Het ritme van schoolwerk in de ochtend en spelen in de middag kunnen kinderen wel waarderen. En ja, ook buitenspelen mag gewoon. De overheid deed er de afgelopen dagen veel aan om de adviezen hierover zo onduidelijk mogelijk te communiceren. Daarom hierbij de samenvatting: wél buitenspelen, wél afstand houden, niet in grote groepen spelen en handen wassen als je thuiskomt. Deze regels zijn ook voor kinderen best moeilijk, dus goed instrueren is belangrijk. Tikkertje doen zit er even niet in, een balletje trappen of lekker door de straat crossen wel.

De jongeren en studenten hebben ook les op afstand. En ook zij missen het gewone schoolleven, vermoedelijk meer dan ze toe zullen geven. Even een babbeltje met vrienden en vriendinnen, lekker chillen in een tussenuur, zeuren op een vak of leraar, het is er allemaal even niet bij. Gelukkig staat de moderne techniek ook hen ter beschikking. Via apps en online spelletjes weten ze elkaar prima te vinden. Gratis tip: lees ook eens een boek, of daag je ouders uit voor een leuk bordspel. De verliezer kookt het avondeten!

Er is al veel gezegd en geschreven over thuis werken. Daarom maar één oproep: word geen workaholic. Het is verleidelijk om 's avonds ook nog 'even' aan het werk te gaan, maar het is beter om voor voldoende momenten van ontspanning te zorgen. Een rondje wandelen of fietsen na een dag hard werken met kinderen om je heen doet wonderen. Dan blijf je niet alleen fysiek, maar ook geestelijk gezond.