Beeld uit de film over de muntschat.
Beeld uit de film over de muntschat.

Streekmuseum GO poetst het juweeltje van de muntschat op met game en film

SOMMELSDIJK – Schateiland Goeree-Overflakkee. Ongeveer een jaar geleden kwam het eiland op die manier op de kaart te staan met een presentatie, een expositie in het Streekmuseum en het realiseren van een 3D-replica van de muntschat die Arco Hoekman had opgegraven in het polderland tussen Dirksland en Sommelsdijk. Nu krijgt Schateiland Goeree-Overflakkee een vervolg met onder andere een online game en een film.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

“We geven met dit vervolg opnieuw aandacht aan de schat”, zegt Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. “De muntschat is een juweeltje dat je af en toe moet oppoetsen. Het biedt een schat aan mogelijkheden die we nog niet ten volle hebben benut. Daar is ook tijd voor nodig en die hebben we gebruikt om het grondig aan te pakken. We zijn er trouwens nog volop mee bezig. Steeds komen we een fase verder. Een online game over de muntschat is nu bijna klaar.”

Digitale zoektocht

Volgens Van den Boogert is de game “een schatzoekerstocht” voor jong en oud. Geen simpel spelletje, maar een zoektocht met soms cryptische aanwijzingen en niet alledaagse opdrachten. De game is gemaakt door Meijk van Nimwegen van IT-bedrijf Wurld. “De inspiratie voor dit online spel komt van Arco Hoekman: je speelt zijn zoektocht naar de schat na. Niet echt, maar digitaal. Vergelijk het met de Da Vinci-code. Elk raadsel brengt je verder. In totaal moet je een stuk of tien raadsels oplossen. Steeds krijg je een munt met een letter erop. Die letters vormen met elkaar een woord, en dat is de oplossing.”

Helemaal digitaal is de online game niet. Voor de allerlaatste letter moet je uit je luie leunstoel komen. De zoektocht eindigt namelijk op de locatie waar Arco Hoekman de muntschat vond. Van Nimwegen: “Of het een moeilijk spel is? Misschien…”

In samenwerking met Kunstgebouw Zuid-Holland heeft het Streekmuseum een lesbrief samengesteld. Dit onderdeel van het oppoetsproject van het muntschatjuweel blijft nog even onder de pet, zolang het coronavirus de kinderen uit de schoolbanken houdt.

Film

Waar komt de muntschat vandaan? Wie heeft de pot met circa drieduizend munten begraven? Enkele mogelijke antwoorden op die vraag zijn uitgewerkt in de film ‘De muntschat in drie verhalen’. De film, een productie van DINK, is gekoppeld aan de lesbrief, maar ook voor oudere doelgroepen de moeite waard. Straks te zien in het Streekmuseum.

De film bestaat uit drie mogelijke scenario’s met een knipoog: de schat is begraven door piraat Rooie Klaas, de schat stamt uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog of de pot met munten is in de grond achtergelaten ten tijde van de Allerheiligenvloed.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Streekmuseum, die bestaat uit onder andere de 3D-replica en een aantal munten, krijgt mooie extra’s. Op het touchscreenscherm is straks een selectie van munten uit de schat te zien. Met tekst en uitleg. Dit na het schoonmaken en documenteren van de losse munten, de munten dus die niet in het aan elkaar gekoekte gedeelte van de schat zitten. Het aantal losse munten bedraagt circa zevenhonderd. Het schoonmaken en documenteren is in handen van een werkgroep van historische vereniging De Motte. De presentatie in het Streekmuseum is niet standaard, maar door Onwijs vormgegeven op een nieuwe manier.

De officiële opening van dit nieuwe onderdeel van de permanente tentoonstelling gaat gepaard met een eenmalige presentatie van de muntschat in volle glorie. Wanneer dat is, is in tijden van corona nog niet te zeggen.

Het Streekmuseum kon de verschillende projectonderdelen realiseren dankzij subsidies van de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland.