COVID

Ja, ik ben die dokter van die lichtvoetige columnpjes in uw krant. Een guitige observatie hier, een knipoog daar, een zachtmoedige kijk op het landelijke huisartsenbestaan. Normaal gesproken dan. Vandaag gooi ik het eens over een andere boeg. Ik wilde in tijden van corona maar eens wat ernst aan de dag leggen…

Er moet me van het hart dat ik diep onder de indruk ben van u. U bent in staat uw eigenbelang weg te cijferen. U schoolt niet meer samen, u hamstert niet meer zo erg en belast ons in de zorg niet met klachten en kwalen die niet dringend zijn. Natuurlijk zijn er ook mensen die boos een visite eisen voor een loopneus zonder koorts en vermelden dat besmetten van zwakkeren via de huisarts hen niet interesseert. Maar dat zijn echt de uitzonderingen. U blijkt in staat uw naaste voor uzelf te stellen. En dat is een schoonheid die me emotioneel maakt. En dan heb ik het nog niet over de bollenboer die gratis tulpen weggeeft aan mijn balie of de aannemer die me massa's mondmaskers heeft gegeven. Menselijkheid is liefdadigheid. U ontroert me.

Uiteraard wil ik wel even zelf-therapeutisch klagen. Ons land negeert de adviezen van de WHO. Aanvankelijk testten we bijna niemand en al heel gauw deden we bijna geen bronopsporing meer. Letterlijk zei de directeur-generaal dat je niet met een blinddoek om een brandend huis kunt blussen. Als we in het begin hadden doorgepakt, was de crisis nu minder heftig. Ik voel me als arts voortaan minder veilig nu ik weet dat onze instellingen zo slecht functioneren en zo weinig open staan voor wetenschappelijke kennis. Er is ook geen enkele samenwerking tussen de huisartsen en de GGD's. Zo, dat was het al. Ik ben uitgeklaagd.

Want nu komt het indringende stukje. Het gaat niet goed met het eiland. Er sterven mensen, het ziekenhuis vult zich met zeer zieke mensen en de gezondheidszorg kraakt en piept. De tijd van 'ieder jaar gaan er mensen dood van griep', 'het is een overdreven toestand' en andere nep-nuchterheid is echt, echt, echt voorbij. We vonden je een hele stoere vent, maar nu is het klaar. Houd u aan de adviezen van de overheid. Blijf binnen als u niet naar buiten hoeft. Raak elkaar niet aan. Gebruik uw verstand! Dit is een dal waar we uit gaan komen. Maar hoe diep het dal wordt, heeft u zelf in de hand.