(Foto: Wim van Vossen).
(Foto: Wim van Vossen). Foto: Wim van Vossen Fotografie

Zalmschouwen gaan weer varen vanuit de haven van Stellendam

STELLENDAM – IJs en weder dienende is het vanaf juni weer mogelijk aan de haven van Stellendam in een zalmschouw te stappen en een vaartochtje te maken. De fluisterboten varen op dinsdag- en donderdagochtend. Een tochtje, onder leiding van een gids, duurt ongeveer twee uur.

Door Kees van Rixoort

Jan van der Sluijs is coördinator van de vrijwillige zalmschouwschippers en havenkanaalambassadeur. Er zijn meer havenkanaalambassadeurs op Goeree-Overflakkee, bijvoorbeeld in Goedereede-Havenhoofd en in Oude-Tonge. Zij hebben veel kennis van de geschiedenis van de havenkanalen en delen die met het publiek. Wat het ambassadeurschap van Jan van der Sluijs bijzonder maakt, is dat hij niet wandelend op pad gaat met de belangstellenden, maar varend vanuit de oude haven van Stellendam.

“Het is een excursie van ongeveer twee uur”, zegt Van der Sluijs. “We beginnen op dinsdag- en donderdagochtend om 11.00 uur in Het Wapen van Stellendam. Daar is de ontvangst en daar vertel ik het een en ander over het ontstaan van Stellendam. Vanuit ‘Het Wapen’ gaan we via het tunneltje naar de haven. Aan de wanden van het tunneltje zijn kunstwerken aangebracht die te maken hebben met Stellendam. Ook daar vertel ik wat over. Dan vertrekken we met een van de zalmschouwen en krijgen de mensen van alles te horen over onder meer de garnalenvisserij, de plaat Scheelhoek, natuurlijk de geschiedenis van het havenkanaal, de watersnoodramp en Goedereede-Havenhoofd, waar we naartoe varen.”

Goedereede-Havenhoofd is ook het keerpunt. Rond 13.00 uur arriveert de zalmschouw weer in de haven van Stellendam. Er zijn in totaal drie zalmschouwen. Per boot kunnen negen volwassenen meevaren. Er komen wellicht ook mogelijkheden om de zalmschouwen te huren zonder gids. Verder is er de optie om het water op te gaan met een trapkano.

Aanmonsteren kan via Het Wapen van Stellendam, zowel via de website als telefonisch. Volwassenen betalen 8,50 euro voor een vaartochtje met een zalmschouw, kinderen tot en met twaalf jaar twee euro minder. Wie zich niet heeft aangemeld, kan het erop wagen en op dinsdag- of donderdagochtend naar de Stellendamse haven komen om te kijken of er nog een plaatsje in de boot is. De zalmschouwen zijn ook te huur voor groepen.

De boten, geëxploiteerd door de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, varen van begin juni tot eind september.


<kader>

Opnieuw in de vaart

Vorig jaar stopten de rondvaarten met de zalmschouwen abrupt nadat er een motor uit een van de vaartuigen was gestolen. “Dat was begin juli”, herinnert Jan van der Sluijs zich. “Ik denk dat we daardoor vorig jaar in totaal maar vijf keer hebben gevaren. Het jaar ervoor ben ik wel vijfendertig keer met een groepje wezen varen. Het was een groot succes. Er waren ook gezelschappen bij die met twee of drie boten het water op gingen voor een familietochtje of een personeelsuitje.”