Martin de Berg en Matthias van Estrik met producten van hun nieuwe en blijvende regioleveranciers.
Martin de Berg en Matthias van Estrik met producten van hun nieuwe en blijvende regioleveranciers. Foto:

“Uw boodschappen en gezondheid zijn onze zorg”

Supermarkt zet innovatief en preventief een tandje bij in deze coronavirusfase

OUDDORP – “Zoveel als mogelijk is in huis blijven. Bij wandelingen buiten ook daar afstand van anderhalve meter tot elkaar in stand houden. Face to face contacten vermijden. Veel en zorgvuldig handen wassen. Wel contacten onderhouden met ouderen, maar dan via digitale kanalen of gewoon met de telefoon nu zorginstellingen de deuren ook hebben moeten sluiten. Hen niet in de steek laten. En bij een bezoek aan supermarkten, bakkers, en nog geopende andere winkels strikte regels naleven.

Tekst en foto’s: Jaap Ruizeveld

Om een concrete indruk te krijgen over wat er zich in deze coronavirusfase afspeelt in een supermarkt bezocht ik afgelopen weekeind de Albert Heijn-vestiging in Ouddorp. Zag de getroffen gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en sprak met ondernemer Martin de Berg en manager Matthias van Estrik.
Een megaklus. In feite een “Kerstdrukte”. Wat jaarlijks in vier maanden kan worden opgebouwd en voorbereid (september-december) moest nu, na de corona-maatregelen van het kabinet, in vier dagen worden gerealiseerd. Logistieke activiteiten, externe- en interne afstemmingen, instructies en doorlopende info aan de medewerkers (AH App), veiligheidsmaatregelen in de winkel, het opstarten van de productie en de eerste week een run op artikelen van klanten die meer inkochten dan gebruikelijk. Gevolg: tijdelijk een aantal lege schappen. Maar we hebben met zijn allen - samen - de schouders er onder gezet.”, geeft ondernemer De Berg aan.

Contacten

“In deze door het coronavirus ongekende periode leven wij met elkaar mee. Het gaat er immers om de consumenten, de bewoners te kunnen blijven voorzien van producten die zij nodig hebben. Hierover zijn contacten met diverse lokale ondernemers van Jumbo tot horeca. Houdbare artikelen die, door de sluiting van een aantal bedrijven, niet vanuit hun eigen vesting meer aangeboden kunnen worden zijn bij de supermarkt te vinden.

Nieuwe leveranciers                                                                                                                                

Daarnaast konden wij twee nieuwe en blijvende leveranciers aantrekken. Kakelverse vrije uitloop eieren worden geleverd door Eibaar (de bekende boerderij aan de Tilsedijk in Den Bommel) terwijl de gekwalificeerde vleesboerderij Boot uit het Zeeuwse Kerkwerve zorgt voor doorlopende bevoorrading van de vleesproducten. Het betreft hier een boerderij met eigen dieren die na de slacht op ambachtelijke wijze worden verwerkt tot super kwaliteit vleesproducten”, vertellen ondernemer De Berg en manager Van Estrik.

Extra winkeluur                                                                                                                                                        

Vanaf deze week heeft ook de vestiging van Albert Heijn in Ouddorp de openingstijden -speciaal gericht op de doelgroep ouderen - verruimd. Mensen die tot deze doelgroep behoren, kunnen in de ochtenduren, tussen 07.00 en 08.00 uur, in een rustige sfeer hun boodschappen doen. “Mochten klanten dit te vroeg vinden dan adviseren wij de ‘oudere’ klant om tijdens daluren (13.00 - 14.00) te komen”.

Veiligheid                                                                                                                                                                

Zo is bij de kassa’s, tussen de kassière en de klant, een scheiding aangebracht met plexiglas. om direct contact te vermijden. "Deze voorziening hadden wij al besteld dus montage kon snel worden uitgevoerd. Medewerkers dragen handschoenen en er is op een aantal plaatsen een afstandsbelijning aangebracht. Klanten wordt dringend gevraagd de onderlinge afstand van anderhalve meter te respecteren. Zoveel als mogelijk is met de pinpas te betalen en wanneer dat voor sommige ouderen te moeilijk is, dan vragen wij hen het geld op de counter te leggen. Bij de afrekening kan in die gevallen ook het handcontact achterwege blijven. Vanaf de counter kan men de bon meenemen. In deze fase van het coronavirus zijn zegelacties (waaronder de bekende AH-spaarzegels) vooralsnog stopgezet”. Martin de Berg voegt er wel aan toe dat de actie met 5500 tasjes op de Kop van Goeree, waarin ook kortingsbonnen waren opgenomen voor de weken 12 en 13, deze geldig blijven en op een later tijdstip kunnen worden gebruikt. Wel met de aantekening dat dit helaas nog niet deze week (23 tot en met 28 maart) al mogelijk is.

Transport                                                                                                                                        

Bevoorradingswagens rijden landelijk af en aan om supermarkten te blijven bevoorraden. Dat geldt uiteraard ook voor de AH-vestiging aan de Dorpstienden in Ouddorp. Een heftige logistieke inspanning die rond 04.00 uur in de ochtend al begint, als het dan gaat om verse producten. Rond 13.00 uur komt de aanvoer van houdbare artikelen. Martin de Berg spreekt zijn grote waardering uit voor de chauffeurs, speciaal de eigen medewerkers die in deze ongekende periode hun werk onder niet gemakkelijke omstandigheden verrichten. Maar de ondernemer noemt ook de inzet in andere sectoren. De gezondheidszorg, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hulpdiensten en andere instellingen. Zij verrichten geweldige prestaties. Daarom zijn er voor deze doelgroepen digitale mogelijkheden of via de telefoon om afspraken en bestellingen te plaatsen als zij overdag niet naar de supermarkt kunnen komen.

Afgezwakt                                                                                                                                                

Terugkijkend op de eerste crisisweek na de door het kabinet verscherpte richtlijnen en maatregelen met als gevolg de sluiting van horeca/cafés en veel andere winkels, was ook in deze Ouddorpse supermarkt aanvankelijk sprake van een race naar artikelen (wc-papier en rijst als voorbeelden). De eerste ochtend na de publicaties stonden er al klanten ruim voor de openingstijd bij de deur. Dat is afgezwakt omdat er voldoende aanvoer is van gewenste producten. Een schap kan mogelijk even leeg zijn, maar is snel weer aangevuld.

Gegevens: www.ah-ouddorp.nl met informatie over de eigen bezorgdienst, het instore Pick-Up Point, openingstijden, bestellingen enz. Vestiging aan Dorpstienden 14 Ouddorp, tel. 0187 681944.

Kassière achter plexiglaswand in AH-winkel Ouddorp.