Kappers slaan handen ineen op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als kapsalon je verantwoordelijkheid nemen en vervolgens keihard in de wielen gereden worden door je eigen branchevereniging. Het overkwam kapsalon Marvellous en verschillende andere kapsalons vorige week.

Zeker vijftien kapsalons en zzp'ers op het eiland besloten de deuren tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus. Met de sluiting willen ze het personeel en de klanten beschermen tegen mogelijke besmetting. Dat was vorige week maandag ook het advies van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). De richtlijnen van het RIVM zijn voor een kapper immers bijzonder lastig op te volgen. Knippen, föhnen, wassen, verven, dat is onmogelijk te doen als je 1,5 meter afstand moet houden tot de klant. Een dag later stelde ANKO haar corona-advies echter 180 graden bij. De branchevereniging werd naar eigen zeggen "zeer pijnlijk verrast door het statement van de overheid dat klanten gewoon naar de kapper kunnen. Uiteraard kunnen we niet anders dan de overheidsrichtlijnen volgen en daardoor moesten we - met het schaamrood op onze kaken - ons advies bijstellen. Het advies werd: kappers kunnen open, maar met extra voorzorgsmaatregelen."

Het leidde tot veel verwarring, boosheid en vragen bij kappers. Eigenares Anita Tanis van Marvellous baalt nog steeds flink van de plotselinge verandering van het standpunt van ANKO. "We voelen ons in steek gelaten. Er is namelijk niets veranderd voor de kappers, want 1,5 meter afstand houden maakt het nog steeds onmogelijk om ons werk te doen. We hebben direct contact met onze klanten en niet de middelen om onszelf en onze klanten te beschermen tegen het virus." Tanis betoogt dat wetenschappelijk al is bewezen dat wanneer mensen afstand houden, het virus zich aanzienlijk minder snel verspreid. "Dokters nemen alleen de spoedgevallen aan, bijeenkomsten mogen niet doorgaan, horeca moet hun deuren sluiten en caissières zitten voor hun veiligheid achter plastic. Maar laten we vooral wel allemaal gezellig naar de kapper gaan."

Geen enkele ondernemer of kapper legt zomaar zijn passie naast zich neer. "Dat doen we met pijn in ons hart en met het oog op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ernst van de situatie is echter nog niet doorgedrongen. Veel mensen wachten blijkbaar op een lock down en gaan ijverig door." Tanis en de eigenaars van veel andere kapsalons op Goeree-Overflakkee vinden dit onverantwoord en hebben hun deuren gesloten. Ze hebben er een duidelijke mening over: "De overheid zou moeten optreden en één lijn trekken voor alle kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures." Tanis doet namens de dichte kapsalons ook een oproep: "Wees een dappere kapper en stop met kappen, wees lief voor je medemens en laten we alsjeblieft samen ervoor zorgen dat we straks nog werk hebben in onze mooie branche en we onze kwetsbare mensen die wij allemaal dagelijks in onze stoel hebben nog vele jaren mogen helpen."

Vorige week was ook nog onduidelijkheid over de vraag of de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud van het kabinet ook voor de kappersbranche zou gelden. Volgens de overheid kunnen kapsalons immers 'gewoon' open blijven. De regeling geldt echter voor zowel kapsalons die open blijven als voor kapsalons die de deuren sluiten. Dat meldde branchevereniging ANKO afgelopen vrijdag.