Afbeelding

Gesloten, afgelast, geannuleerd, afgezegd

GOEREE-OVERFLAKKEE - In tijden dat de kapsalon dicht is, de tandarts alleen spoedbehandelingen uitvoert, de hele horeca plat ligt en mensen zich schichtig door supermarktpaden begeven, is het niet vreemd dat ook culturele instellingen de voordeur op slot hebben gedaan en alle aanstaande evenementen zijn geannuleerd of minimaal een groot vraagteken zijn.


Streekmuseum Goeree-Overflakkee: tot nader order gesloten, de algemene ledenvergadering gaat niet door. RTM-Museum: gesloten voor het publiek, sommige medewerkers blijven thuis. Museum Ouddorp dan? “Het zijn zorgelijke tijden”, zegt Pau Heerschap van het museumbestuur. Hij vertelt dat de vrijwilligerswerkgroep vorige week niet bijeen is geweest en dat de voorbereidingen voor een kleine tentoonstelling over 75 Jaar Vrijheid zijn stilgelegd. Het museum is in ieder geval tot en met 6 april gesloten.

Bibliotheek

Dat heeft ook te maken met het feit dat de openingstijden van Museum Ouddorp zijn gekoppeld aan die van de bibliotheek. “Vanwege het coronavirus sluiten wij al onze vestigingen van 16 maart tot 6 april. Activiteiten en cursussen in deze periode worden geannuleerd of verzet naar een andere datum. De maatregelen worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan en bezoekers en medewerkers geen onnodig risico te laten lopen”, meldt Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Geluk bij een ongeluk: wie zijn boeken te laat inlevert hoeft tot en met 21 april geen boete te betalen. Én: de online bibliotheek en luisterbieb zijn gewoon open en bovendien voorzien van een extra groot aanbod aan boeken.

Diekhuus

“Het Diekhuus is volledig gesloten”, vertelt Auke de Bree van Stichting ZIJN. “De eerste maatregel, geen groepen groter dan honderd, had al grote gevolgen. Alle theatervoorstellingen en muziekcafé-voorstellingen gingen niet door. Evenals de lunchvoorstelling van maandag. Dit betekende al direct dat die vrijdag vier grote activiteiten moesten worden gecanceld. Ook alle overige voorstellingen voor de komende periode konden worden afgezegd. De films hadden we vrijdag 13 maart nog gemaximeerd tot vijftig bezoekers, maar na het weekend zijn ook deze volledig gecanceld. De standaardactiviteiten – Muziekgebouw, tekenen en schilderen, yoga, Bijbelstudie, dansles, zumba, taallessen, Rarekiek, vergaderingen – zijn allemaal tijdelijk gestopt.”

Volgens De Bree staan alle vrijwilligers achter het besluit. “Omdat veel van hen zich in de kwetsbare doelgroep bevinden.” Ook het publiek reageert begripvol. “De mensen vinden het zeer logisch. Zeker nadat de ernst van de coronacrisis duidelijk werd, verwachtten wij ook niet veel opkomst meer bij de activiteiten die in eerste instantie toch door zouden gaan.”

Vier je Vrijheid

Het heeft er alle schijn van dat er van het indrukwekkende programma voor de themamaand Vier je Vrijheid weinig tot niets overeind blijft. De opening op 4 april is geannuleerd en de ‘kaartenactie’ is in de ijskast gezet. Stichting ZIJN en de bibliotheek hadden het plan om in alle eilandelijke brievenbussen en bij alle basisscholen een kaart te bezorgen. De ontvangers konden deze retourneren met een persoonlijke boodschap, tekening, foto, gedicht et cetera over het thema vrijheid. Na bevestiging tegen de ramen van het Diekhuus zou er vervolgens een ‘Vrijheidsmuur’ ontstaan. Of dat later nog gaat gebeuren, moeten we afwachten.

Vertoning van de films tijdens de themamaand is alleen mogelijk als de landelijke maatregelen per 6 april dit mogelijk maken. De verwachting is echter dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen ook vanaf die datum niet toegestaan zullen zijn.

“De geplande activiteiten en evenementen zijn de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf”, meldt de gemeente Goeree-Overflakkee, die het Vier je Vrijheid-programma alleen faciliteert, coördineert en subsidieert. “We zien inderdaad dat sommige activiteiten al worden afgelast, ook die na 6 april vallen. Dat is te snappen, met de onzekerheid en de noodzakelijke voorbereidingen. Het is heel vervelend voor de organisaties, verenigingen en vrijwilligers die zich hiervoor met heel veel enthousiasme hebben ingezet. Maar dit gebeurt niet zomaar, deze maatregelen zijn echt nodig. De gemeente bekijkt met de organisaties hoe hiermee om te gaan.”

Opgeschort tot een later tijdstip is de onthulling van de muurschildering Vrij Vreugde, die Stichting Juunrenne had gepland voor 5 mei in Middelharnis. De toneelrepetities voor de Flakkeese versie van Allo Allo zijn stilgelegd.

Rally en wandeltocht

Zaterdag 18 april belooft een stille dag te worden. Zowel de Rotary GO Rally 2020, editie drie, als de negende Tulpenwandeltocht gaan die dag niet door. Voor de rally was het recordaantal van 82 deelnemende equipes ingeschreven. “Wij zijn druk doende met het kiezen van een nieuwe datum”, zegt Hans Pijls, voorzitter van Rotary GO Rally. “Daarbij is onze insteek om de rallydag te definiëren als een ‘beleving’ en ‘een fantastische tocht’. We willen dus weloverwogen, de situatie in afweging nemend, niet zomaar uitgaan van verplaatsing naar de tweede helft van het jaar, maar mogelijk zelfs naar april/mei 2021. Alles in afwachting van het verloop van de corona-impact.”

De organisatoren van de Tulpenwandeltocht, die hun evenement ook hebben geannuleerd, bepaalden al een datum voor de nieuwe negende editie: 17 april 2021. Tja, zo’n wandeling houden in de tweede helft van 2020 ligt natuurlijk niet echt voor de hand.

Is dan alles geannuleerd, gesloten, afgezegd, afgelast, opgeschort, stilgelegd, gecanceld of tijdelijk gestopt, de komende weken? Het lijkt er wel op. Hoewel: de gerestaureerde RTM-pont Anna Jacoba ligt in het water voor technische proefvaarten en vormt misschien een schaars lichtpuntje. “Als we mogen, beginnen we met Pasen met de eerste vaartocht”, zegt Coerd de Heer van de Menheerse Werf.