Gemeente voert noodpakket uit voor banen en economie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook de gemeente Goeree-Overflakkee heeft een rol gekregen in de uitvoering van het noodpakket voor banen en economie. Dit in het kader van de maatregelen van het kabinet in de huidige coronavirus pandemie. Een belangrijke taak op dit moment is de extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente geeft aan hiermee al aan de slag te zijn gegaan. Op de gemeentelijke website is een formulier opgenomen waarmee ondernemers een aanvraag kunnen doen. Dit onderwerp heeft inmiddels bij de gemeente Goeree-Overflakkee prioriteit in de uitvoering van werkzaamheden. Daarbij wordt gekeken wat de exacte consequenties zijn voor de gemeentelijke organisatie, en ook qua extra benodigde capaciteit. Concreet kan dit nog niet worden aangegeven. Wel is zeker dat intern in de organisatie collega’s van andere beleidsafdelingen hiervoor al zijn (en worden) ingeschakeld. Het betreft hier maatregel 2 van de vier kabinetsmaatregelen omtrent genoemde extra ondersteuning van zelfstandige ondernemers. De VVD-raadsfractie Goeree-Overflakkee heeft over dit aspect eerder al schriftelijke vragen ingediend bij het college van B en W.

Uitvoering

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers (waaronder zzp’ers) te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling moet door gemeenten worden uitgevoerd. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.