Afbeelding

"Kom niet naar Ouddorpse strand"

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een tijd waarin iedereen vooral wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, bleek juist afgelopen weekend dat veel Nederlanders de ernst van het coronavirus nog altijd onderschatten. Het was heerlijk weer, dus de stranden en natuurgebieden liepen met name op zondag al snel vol. Verschillende gemeenten besloten de stranden op slot te doen en Natuurmonumenten vroeg in een soort smeekbede op social media om vooral niet naar de natuurgebieden te komen. Gevolg was dat verschillende stranden op slot gingen.

"In Ouddorp was dat niet nodig", aldus burgemeester Ada Grootenboer in een reactie. "Er was geen extreme drukte op onze stranden en de mensen die er waren, hielden zich aan de 1,5 meter afstand van elkaar. De stranden van Ouddorp zijn ruimer en breder en hebben meerdere opgangen, waardoor mensen zich beter kunnen verspreiden." De burgemeester riep eerder al op om niet naar vakantieparken, jachthavens en campings te komen. Daar komt het strand nu dus bij. "Om risico's te vermijden en een mogelijke toename van mensen door sluiting van stranden elders in de regio, roept Grootenboer de mensen op om niet naar de stranden van Ouddorp te komen. "Met de nieuwe maatregelen vanuit het kabinet hebben we nu de mogelijkheid om de stranden te kunnen sluiten als er te veel mensen rondlopen. Mocht dit nodig zijn, dan voeren we deze maatregel uit." Het kabinet scherpte maandag de maatregelen verder aan. Zo zijn ook bijeenkomsten tot 100 personen vanaf nu verboden. Mensen en bedrijven die de regels overtreden, kunnen een flinke boete krijgen. Maandag vond overleg plaats tussen verschillende burgemeesters in de regio en dinsdag (vandaag) overlegt de lokale stuurgroep over eventuele nieuwe maatregelen. De uitkomst van dit overleg was bij de deadline van deze krant nog niet bekend.

Intussen stijgt het aantal besmettingen met name op Goeree-Overflakkee nog altijd erg hard. Vanochtend (dinsdag) stond de teller van GGD Rotterdam-Rijnmond op 36 besmettingen. Inmiddels zijn de eerste patiënten besmet met het coronavirus opgenomen in de kliniek en op de Intensive Care van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. "De medewerkers van CuraMare werken in vaste teams en afdelingen en worden verzocht thuis te blijven bij ziekteverschijnselen. Het belangrijkste is nu dat de zorg op onze locaties door kan blijven gaan. Daarom stellen we alles in het werk om onze medewerkers beschikbaar te houden", aldus CuraMare. Tot nu toe zijn voor zover bekend twee personen op Goeree-Overflakkee bezweken aan de gevolgen van het virus.

In vergelijking met omliggende gemeenten is het aantal positieve tests op het eiland opvallend hoog, na Rotterdam zelfs het hoogst in de regio. Een verklaring voor deze hoge cijfers heeft de GGD nog niet. "In deze fase van de epidemie wordt er geen brononderzoek meer uitgevoerd", laat Rachida Bouali namens de GGD weten. "Het onderzoek bij de patiënten richt zich vooral op het opsporen van kwetsbare patiënten in de samenleving. Uiteraard is het interessant om te weten waarom de verspreiding in sommige delen van Nederland sneller gaat dan in andere delen. Hier zal na afloop als alle data verzameld is en als er meer ruimte is voor onderzoek en analyse, meer over te zeggen zijn."