Afbeelding
Foto:

Lijdenstijd

Het volgende stukje wat ik ga schrijven is niet leuk.
Als zeer optimistisch persoon twijfel ik of ik het moet doen, maar toch maar wel.
Het corona-virus stelt ons voor een uitdaging die zijn weerga niet kent. Op dit moment zijn er vele mensen bezig met het uitvoeren van crisisplannen en zet de medische zorg zich schrap om de klap op te vangen. Brabant loopt op ons voor en het is een zeer zware opgave daar. Vooral ook voor het verplegend personeel en artsen op de ziekenhuisafdelingen.
Wij verwachten dat de golf hier iets later komt en iets minder heftig, met name als iedereen zich ook aan de voorschriften houdt. Maar we merken het nu al duidelijk. De komende weken zal blijken hoe het zal gaan. Uiteraard wordt u geïnformeerd vanuit de crisisorganisaties.

Het is een taak om als huisarts met ouderen te bespreken wat ze zouden willen als ze ziek worden. We doen dat best vaak en van velen weten we het ook. Toch zijn het niet de meest opbeurende gesprekken. Alhoewel veel ouderen ook zeer reëel zijn. We bespreken dan of ze nog gereanimeerd zouden willen worden of aan de beademing zouden willen. We bespreken verwachte kwaliteit van leven na zo’n periode. En wat uw visie daarop is wordt genoteerd in het dossier.
Bij nog zwakkere / ziekere patiënten vragen we ook of iemand nog opgenomen wil worden en zelfs of hij/zij nog behandeld wil worden met antibiotica.

De huidige pandemie maakt deze vraag veel actueler / noodzakelijker.
Uiteraard kunnen we nu niet het gesprek meer aangaan. Het is nu van belang om hierover na te denken en het te bespreken met uw naasten. Mocht u ziek worden en zo ziek dat u moet worden opgenomen dan zullen deze vragen zeker aan u gesteld gaan worden en dan is er geen tijd om dit rustig te overdenken.
Alhoewel we ons best doen om het te voorkomen, wordt de kans groter dat u niet meer uw eigen huisarts op dat moment krijgt. Als huisartsen zullen we gezamenlijk moeten zorgen dat de huisartsenzorg blijft functioneren, dus ook als er huisartsen ziek worden.

Toch ook even positief:
We merken een enorm begrip en medewerking bij patiënten dat dingen anders moeten dan normaal. Zo zijn alle praktijken dicht voor niet spoedeisende zaken en moet iedereen eerst contact opnemen om zijn klachten te bespreken. Veelal zijn dingen ook telefonisch in te schatten. Dank daarvoor.
Iedere praktijk heeft zijn eigen beleid en mogelijkheden, maar overweeg bij niet spoedeisende dingen om te mailen of om gebruik te maken van de digitale mogelijkheden van uw praktijk. Dat vermindert de drukte aan de telefoon want het zou zo kunnen zijn dat er ook minder assistentes komen om de telefoon op te nemen.

Als liefhebber van klassieke muziek en in deze in de lijdenstijd (40 dagen voor Pasen) wil ik cantate 106 van J.S. Bach noemen. Het laat me nadenken over de betrekkelijkheid van het aardse.

We wensen elkaar sterkte en wijsheid in deze onzekere tijd.