SRGO maakt pas op de plaats

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nog voor de persconferentie van zondag besloot de SRGO afgelopen zaterdag al om alle accommodaties te sluiten voor het publiek. In eerste instantie nog niet voor de gymnastieklessen van de scholen, maar die haakten gisteren ook af en dus zal het voorlopig heel erg stil zijn in de gebouwen en zwembaden van de Stichting. “Toch was er geen sprake van paniek”, aldus directeur Leslie Wolters. “We zagen het aankomen en hadden daar al voortijdig op geanticipeerd. Nu is het tijd voor ons om alles goed op orde te krijgen voor de nabije toekomst.”

Door Mirjam Terhoeve

De accommodaties van de SRGO ontvangen tezamen zo’n 600.000 bezoekers per jaar. “Dat is gemiddeld zo’n 2000 per dag”, aldus Wolters. “Dat zijn zowel de vaste bezoekers als de mensen die naar evenementen en bijeenkomsten komen. Na de berichten van afgelopen week over het maximum van 100 mensen tegelijk was het voor ons al duidelijk dat we onze accommodaties beter konden sluiten. Voor het personeel werd het ongemakkelijk en natuurlijk ook voor de bezoekers zelf. We kregen ook steeds meer afmeldingen en dan moet je je gezond verstand gebruiken en geen enkel risico nemen. Wij hebben nu eenmaal een verantwoordelijkheid als werkgever ten opzichte van ons personeel, maar ook met betrekking tot de bezoekers en de gemeente."

De afgelopen dagen zijn dan ook intensief geweest, aldus Wolters. "Overleg met de mensen op de diverse locaties, de scholen, de gemeente, noem maar op. En elke keer veranderde de berichtgeving en moest je weer aanpassen. Op deze manier wordt je je ineens heel erg bewust van de rol, die onze organisatie speelt in de samenleving. We hebben nu eenmaal een groot aanbod met daarbij ook veel kleinere interacties. Echt paniek is er absoluut niet geweest. We hadden alles steeds onder controle, vooral ook omdat we tijdig hebben geanticipeerd. Er waren alleen wat zwemlessen, die op het laatste moment gecanceld moesten worden, door ziekte van de docenten. De overige activiteiten konden we ruim op tijd annuleren. Het is natuurlijk heel triest, maar de maatschappij staat momenteel op zijn kop. Daar heeft iedereen mee te maken.”

Gevolgen

Gisterenochtend kwamen Wolters en zijn team bij elkaar om alles op een rijtje te zetten betreffende de komende periode. “We hebben alles goed in beeld gebracht en een duidelijke taakverdeling gemaakt voor de komende periode”, vertelt hij. “Ook wordt er voor zover mogelijk thuis gewerkt. Wat de gevolgen voor de toekomst zullen zijn, is nog niet duidelijk. Financieel niet en organisatorisch niet. Er waren al diverse evenementen en voorstellingen gepland op het gebied van sport en cultuur. Eind maart is altijd een drukke periode voor de binnensporten. Wij kunnen op dit moment echter nog niet inschatten of en wanneer deze alsnog kunnen plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de zwemexamens. Wellicht zullen we door of over de zomervakantie heen moeten plannen. Het is allemaal nog even afwachten.”

De komende periode wordt gebruikt om de accommodaties eens flink aan te pakken. “Dat gebeurt nu ook hoor, met de dagelijkse reiniging”, haast Leslie zich te zeggen, “maar de gebouwen zijn nu helemaal leeg en we willen daarom proberen het onderhoud naar voren te schuiven en meteen van de gelegenheid gebruik maken om alles eens flink schoon te maken en te desinfecteren. Daartoe hanteren we een strak protocol. Op deze manier kunnen we straks met kraakheldere gebouwen weer van start gaan. Wanneer dat zal zijn is uiteraard nog niet bekend. We zullen iedereen proberen zo goed mogelijk op de hoogte te houden via de (sociale) media. Onze focus ligt voorlopig even op de administratieve afhandeling, ons personeel en de hygiëne."