Afbeelding

Flexwerken in opgeknapt oud koetshuis: “Er is weer leven in de brouwerij’’

MIDDELHARNIS – “De nieuwe manier van kantoor houden is veel flexibeler dan vroeger. De manier van werken is de laatste jaren sterk veranderd. Mensen zoeken elkaar meer op en delen kennis met elkaar.’’ Aan het woord is Reinout van Heiningen, werkzaam bij Pandrs. Zij toveren bestaand vastgoed om tot unieke kantoor- en vergaderlocaties. Dat gebeurde ook met het voormalige koetshuis aan de Westelijke Achterweg in Middelharnis.

Tekst en foto Erwin Guijt

Al eerder nam Pandrs de oude Flakkeesche Drukkerij over. Toen viel hun oog op het toentertijd vervallen koetshuis, stammend uit 1870. “Dat stond al jarenlang leeg en dat was ook duidelijk zichtbaar. We hebben het pand gekocht en het oude koetshuis getransformeerd in een modern kantoor, maar wel zo dat de historie ervan duidelijk terugkomt. Dat zorgt dat het sfeer heeft.’’ Zittend in de centrale ruimte van het pand wijst hij naar boven, waar karakteristieke houten dwarsbalken te zien zijn waar het plafond op rust. Verder is gebouw van alle moderne gemakken - vloerverwarming, climate control, wifi - voorzien.

Gratis koffie

Het voormalige koetshuis is opgedeeld in verschillende werkruimtes. Verscheidene bedrijven hebben er een vast kantoor, maar er zijn ook flexplekken en losse werkplekken te huur. “Veel flexwerkers werken vanuit huis. Maar zittend aan de keukentafel met kinderen om je heen ben je vaak niet zo productief. Aan de andere kant is een eigen kantoor voor deze ondernemers soms een stap te ver. Dan is dit de ideale oplossing", aldus Van Heiningen. In het strakke en modern ingerichte pand zijn er verschillende werkplekken en is er gratis wifi en koffie: alles om aan de slag te kunnen dus.

“Het is een soort community, een gemeenschap. Je kunt hier zelfstandig werken, maar er zijn wel mensen om je heen. Zo kun je zo ook informatie uitwisselen met elkaar, als je daar behoefte aan hebt. En je kunt elkaar als flexwerkers aanvullen.’’ Dat wordt gelijk beaamd door een vaste klant, die op de achtergrond rustig doorwerkt.

Verlengd huisgezin

Inmiddels zijn er acht bedrijven die een vaste werkplek gereserveerd hebben. “Dat zijn allerlei verschillende bedrijven; van veiligheidssector tot logistiek en techniek.’’ Ook zijn er al een paar flexwerkers die gebruik maken van het pand. Zittend aan de ‘flextafel’ legt Van Heiningen het concept uit. “Je kunt niet zomaar binnen komen lopen, maar we werken met contracten. Die beginnen vanaf de periode van een maand. Het gebouw is open van 6.00 tot 23.00 uur. Je krijgt dan toegang tot pand en kunt gaan en staan waar je wilt. Het is een all-inclusive concept: je hebt geen extra kosten meer. Er zijn ook geen geschreven huisregels of iets dergelijks; we zijn allemaal volwassen toch? Je kunt het eigenlijk zien als een verlengd huisgezin.’’’

Van Heiningen geeft een kleine rondleiding in en om het oude koetshuis. De geschiedenis is nog duidelijk zichtbaar. Aan de muur zijn nog de ringen te zien waaraan de paarden vroeger werden vastgebonden. Ook zijn de antieke kandelaarhouders en muurankers intact gehouden. “We wilden het hier weer nieuw leven inblazen, met respect voor de historie ervan. Wat vroeger de deur was, is nu een grote glazen wand, wat ook nog eens goed is voor de lichtinval. Het opgeknapte pand is een aanwinst voor de buurt: de omgeving is er blij mee. Bovendien is het door de centrale ligging makkelijk bereikbaar, en naast het pand zijn parkeerplekken aangebracht. Er is weer leven in de brouwerij!’’

Voor meer informatie: neem een kijkje op www.kleinhandelsgebouw.com of bel 0187-478855