De kinderen voordat ze de vijgenboom bij de kerk gaan planten.
De kinderen voordat ze de vijgenboom bij de kerk gaan planten.

Kinderen Hervormde gemeente Stellendam planten een vijgenboom

STELLENDAM - Op Biddag 11 maart hebben de kinderen van de Hervormde gemeente Stellendam een vijgenboom geplant in de tuin van de kerk. De boom werd geplant als een herinnering aan en uit dankbaarheid voor het 200-jarig bestaan van de kerk in Stellendam.

Eerst werd er in de kerk een dienst gehouden met daarin speciale aandacht voor de kinderen. Dominee Hoolwerf preekte over Abraham, die een boom plantte bij een waterput in Berseba. Dit is de meest zuidelijke plaats in Israël voordat de woestijn zich uitstrekt. Water is in zo’n gebied onmisbaar en daarom waren waterputten/ bronnen van levensbelang. Abraham plant bij de waterbron een boom en knielt daaronder neer om de Heere te danken en Zijn Naam aan te roepen.
Na de dienst werd er door een aantal kinderen een groot gat gegraven. Zij werden daarbij geholpen door de dominee en een paar kerkenraadsleden. Andere kinderen reden de vijgenboom met een karretje naar het plantgat en met elkaar werd de boom op zijn nieuwe plek neergezet. Rondom de boom komt een bankje te staan. De dominee vertelde de kinderen dat het in Israël de gewoonte is om onder de vijgenboom te zitten en dan in de Thora te lezen en te bidden. Ook is het een teken van vrede als je onder je eigen vijgenboom kunt en mag zitten (zoals in de tijd van Salomo).
Zacheüs verstopte zich in de vijgenboom omdat hij klein was en toch de Heere Jezus wilde zien. Jezus stopte onder de vijgenboom en riep Zacheüs bij zich en wilde met hem mee naar zijn huis. Zo heeft deze boom een bijzondere plaats in de Bijbel en staat er nu een in de tuin van de kerk.

Een boom als herinnering, maar hopelijk ook een plaats van ontmoeting met andere mensen en met God. In Spreuken staat: Wie de vijgenboom verzorgt, eet van zijn vrucht. (Tekst Gerda Keijzer; foto: Barend Keijzer)