Consequenties coronavirus voor rouwdiensten en uitvaarten

GOEREE-OVERFLAKKEE - De overheid heeft op 15 maart verdergaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregel is van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden, aldus branchevereniging BNGU.

"Samenkomen en samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk", aldus de branchevereniging. "De uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken kunnen alleen nog bezocht worden door 1e graad bloed- en aanverwanten. Dit zijn (adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, (adoptie)ouders van de partner, partner van (adoptie)kinderen. Tevens zal de uitvaartverzorger uw medewerking vragen om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden."

Ter bescherming van uw gezondheid en die van de medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt, aldus de BNGU. "Dit betekent dat de uitvaartbegeleider voornamelijk telefonisch met u het contact onderhoudt. Gezien de zeer bijzondere omstandigheden, vragen wij uw begrip hiervoor."

Niets is waardevoller dan elkaar steun te betuigen, bijvoorbeeld door te omhelzen, bij het verlies van een dierbare. "Door het coronavirus zijn maatregelen afgekondigd dat we, ter bescherming van onze gezondheid, geen handen meer schudden en dat we het sociale en fysieke contact tot het minimum moeten beperken", laat de branchevereniging weten. "Een respectvol alternatief voor handen schudden is bijvoorbeeld uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken."

Niet alleen de uitvaartbegeleider zal aandacht vragen voor de RIVM-richtlijnen. Ook crematoria en begraafplaatsen zullen toezien op de naleving daarvan.