Vrijwilligers ruimen oevers langs het Haringvliet op. Foto: Suzan Fotografie
Vrijwilligers ruimen oevers langs het Haringvliet op. Foto: Suzan Fotografie Foto: Suzan Fotografie

Doe mee aan Schoon Haringvliet!

REGIO - Iedereen kent inmiddels de plastic soep in zeeën en oceanen. Wat men zich niet altijd realiseert is dat grote hoeveelheden afval via rivieren in de zee terechtkomen, ook via het Haringvliet. Plastic soep begint dichtbij, en dat betekent dat iedereen er wat aan kan doen. In het kader van het project Schoon Haringvliet worden in maart op diverse locaties langs het Haringvliet, Hollands diep en omgeving opruimacties georganiseerd. Iedereen kan hierbij een handje helpen.

Diverse overheden en natuurorganisaties rondom het Haringvliet zijn een samenwerking gestart met als doel het zwerfafval in het gebied aan te pakken: Schoon Haringvliet. Het zwerfafval brengt veel schade toe aan het leven in het Haringvliet zelf en draagt bij aan de plastic soep in zee. Bovendien leidt het tot overlast voor watersporters en recreanten en draagt het bij aan verrommeling van het landschap. Naast het organiseren van de opruimacties wordt in het kader van Schoon Haringvliet ook onderzoek gedaan naar samenstelling en herkomst van het zwerfafval om daarmee gericht tot oplossingen te komen om het ontstaan van nieuw zwerfafval te voorkomen.

Opruimacties in maart 2020

Na de hoogwaterpieken in de rivieren en de stormen in februari is er veel zwerfafval op de oevers en de stranden achtergebleven. De troep, die in de Biesbosch is achter gebleven na het hoge water haalde het landelijk nieuws, maar er is op veel meer plaatsen in de Zuid-Hollandse delta veel afval aangespoeld. Door diverse organisaties en verenigingen rondom het Haringvliet worden op 4,7, 14 en 21 maart overal opruimacties georganiseerd. Iedereen, die iets wil doen tegen de plastic soep kan hieraan meedoen. Bijvoorbeeld op 4 maart langs de Oude Maas bij Spijkenisse, op 7 maart op het strand bij Rockanje, op 14 maart bij de Hogezandse gorzen bij Numansdorp en op 21 maart op diverse plekken op Goeree Overflakkee.

Meedoen?

Wil je meedoen aan de opruimactie, alleen, met een groepje of met je vereniging? Kijk op de kaart op www.schonerivieren.org/de-rivieren/schoon-haringvliet/doe-mee en klik het gebied aan waar je mee wilt doen. Of meld je direct aan bij de contactpersoon van de gemeente. Voor Goeree-Overflakkee is dit Jacob van Leeuwen: vanleeuwen@goeree-overflakkee.nl