Blij met opruimacties

Na Ciara en Dennis kwam afgelopen weekend Ellen aan in ons land. Sinds vorig jaar krijgen stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood uitgeeft een naam. Raar eigenlijk, zo’n persoonsnaam. Vooral mijn dochter van 4 bleef bij Dennis de hele zondag uitkijken naar het ‘bezoek’: “Wanneer komt Dennis nu langs? Wie is dat dan? En hoe ziet ie eruit?”

Uit onderzoek blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen. Het kan ook de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. Ook buiten Nederland. We reizen wat af, dus is het een stuk eenvoudiger om dezelfde namen te gebruiken om daarmee de gevaren van een groot stormsysteem in te schatten.

Gelukkig viel het bezoek van Ciara, Dennis en Ellen aan ons land mee. Het bracht zeker de nodige stormschade en wateroverlast, maar gelukkig geen benarde situaties als in Engeland.

Na Ciara was de waterstand in het Haringvliet extreem hoog. Je kon het zelf ook niet missen: de buitendijkse delen van Flakkee aan de Haringvlietkant die vol stonden met water en de havens waarbij de boten bijna gelijk lagen aan de kade. Opvallend waren ook de groepen reeën dicht tegen elkaar op de hoger gelegen delen. Gelukkig zijn het goede zwemmers.

Het hoge water zorgde ook voor veel aangespoeld afval. Steeds meer mensen, organisaties en bedrijven worden zich bewust van deze plastic soep in de natuur. Opruimacties schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij zijn hier als natuurbeschermer ontzettend blij mee en vervullen regelmatig een coördinerende rol bij deze acties. Niet alleen moeten wij weten wat er in onze gebieden gebeurt; de actie moet ook bijdragen aan de natuur en niet verstorend werken. Tot en met 15 maart vinden er in verschillende gebieden van ons vuilruimacties plaats. Nog net voordat het broedseizoen start. Na deze periode laten we de vogels met rust, om hen tijd te geven hun zwangerschaps- en bevallingsverlof uit te zitten. Want dat is waar wij het uiteindelijk voor doen … voor de natuur voor de toekomst!