Frans Steginga bespreekt foto's. Foto Jaap Peeman
Frans Steginga bespreekt foto's. Foto Jaap Peeman Foto: Jaap Peeman

'Beeldjesavond' De Rarekiek

MIDDELHARNIS - Een bijzondere avond voor de leden van Fotoclub De Rarekiek uit Middelharnis is de 'Beeldjesavond'. Een soort wedstrijd, maar vooral bedoeld om te stimuleren en inspireren. De leden leveren twee kleurenfoto's, twee zwart-wit foto's en een samenhangende serie van drie foto's in.

Tekst Theo Mastenbroek (Rarekiek)

Zo te moeten kiezen in je eigen werk is lastig, welke is de beste? Op de clubavonden wordt het werk onderling besproken, maar deze keer wordt iemand van buiten de club gevraagd de taak op zich te nemen. Het ene jaar is dit een bekend fotograaf en het ander jaar een kunstenaar. Dit keer heeft Frans Steginga, docent en beeldend kunstenaar, de lastige taak op zich genomen.
Frans kreeg meer dan honderd afdrukken thuis bezorgd zodat hij ruim gelegenheid had zijn mening te vormen en de keuze te maken. Er is geen rangorde, Frans kiest de drie winnaars in de drie groepen. Natuurlijk heeft Frans alle foto's uitgebreid besproken. Dat was heel leerzaam, een kunstenaar kijkt toch wat anders dan een fotograaf.
De winnaars krijgen een jaar een beeldje mee dat Mel Dale jaren geleden voor De Rarekiek heeft gemaakt. Leuk dat Mel in Stad aan het Haringvliet woonde en werkte en Frans daar sinds enkele jaren ook woont, zijn atelier heeft en betrokken is bij KunstPlus en de KunstKijk.
Leo van Kassel kreeg de prijs voor zijn kleurenfoto, Jaap Peeman voor zwart-wit en Gerda Helmsing voor de serie van drie.
De fotoclub komt drie keer per maand op vrijdagavond in Het Diekhuus in Middelharnis bij elkaar.
Info: www.rarekiek.nl

De winnaars: v.l.n.r.: Gerda Helmsing, Leo van Kassel en Jaap Peeman. Foto: Ton van der Laan
De inzending van Gerda Helmsing.
Leo van Kassel prijs: 'kleur'.
De prijs voor zwart-wit ging naar Jaap Peeman.