Het winnende koppel Niek van Waarde (r) en Michel Schröder met coach Mike Onasse (Foto: Sonneveld Group bv).
Het winnende koppel Niek van Waarde (r) en Michel Schröder met coach Mike Onasse (Foto: Sonneveld Group bv).

Op Internationale Handelsbeurs in Italiaans Rimini

Niek van Waarde uit Ouddorp wint Bakery Cup 2020

OUDDORP - De imponerende award pronkt trots op een kast in de woning van de familie Van Waarde aan de Steenkreek in Ouddorp. De 28-jarige Niek sleepte samen met zijn collega en vriend Michel Schröder uit Pijnacker in het Italiaanse Rimini de International Bakery Cup 2020 'Bread in the City' in de wacht. Dat gebeurde tijdens de vierde editie van de internationale Handelsbeurs van ambachtelijke producten, bakkerij en patisserie. Een glorieus resultaat. Niet alleen voor Niek, Michel en hun coach Mike Onasse, maar daarmee ook voor het Nederlands Boulangerie Team.

Door Jaap Ruizeveld

Niek van Waarde (al bakker sinds 2007 en als technisch adviseur werkzaam bij Sonneveld Group bv in Papendrecht) en Michel Schröder gingen de strijd aan met zeven internationale concurrenten. Dit onder deskundig oog van nestor Hans Som. In totaal dus acht teams met elk twee kandidaten. "We kregen één uur de tijd om ons op de uitdaging voor te bereiden", vertelt de Ouddorper. "Daarna was er de 'bakdag' waarin wij van 's morgens 07.00 uur tot rond 15.00 uur intensief samenwerkten en producten in negentien categorieën presenteerden, waaronder het specifieke Hollandse worstenbroodje. Eigenlijk liep het allemaal op rolletjes. Omdat de wedstrijd over meerdere dagen was ingedeeld moesten wij als team twee dagen wachten op de uitslag. In die tijd konden we de prestaties van onze sterke concurrenten volgen. Dan is er toch best spanning wat de jury gaat beslissen."

Super trots

Eind goed al goed, want het werd de hoofdprijs. "We won. We did it. Hier hebben wij hard voor gewerkt. Dagen en weekenden. Wij zijn supertrots. Het voelt als een beloning voor de energie die wij in het project hebben gestoken", waren spontane reacties van de beide bakkers. De teams uit Duitsland en Japan werden respectievelijk tweede en derde in het eindklassement. De Nederlandse bakkers waren niet alleen de beste in het algemeen klassement, maar wonnen ook prijzen voor de beste Ciabatta, het beste Gezondheidsbrood (nutritional bread) en de beste pizza. Blijdschap en trots was er uiteraard ook bij commercieel directeur Pim van der Breggen van Sonneveld B.V. Wij zijn blij om met Niek een ambassadeur voor het bakkersvak binnen ons bedrijf te hebben."

In de genen

Waar komen bij Niek van Waarde de ambitie en de inspiratie voor het bakkersvak vandaan? De vraag stellen levert gelijk leuke informatie op. Noem het eilandmarketing door de jaren heen. Of zijn het toch de genen? Zijn overgrootouders hadden namelijk destijds in de Pieterstraat in Goedereede een eigen bakkerswinkel. Niek wilde aanvankelijk automonteur worden maar na een 'snuffelstage' koos hij voor het bakkersvak. Ruim 9 jaar werkte hij vervolgens met groot plezier en inzet bij Echte Bakker Bleumink aan de Voorstraat in Stellendam. In die fase nam hij al aan allerlei (jeugd) wedstrijden deel. Zijn vaardigheden ontwikkelden zich snel. Met successen op regionaal en later landelijk niveau en vervolgens naar Europese presentaties. In 2016 haalde hij op het EK in Parijs (Coupe du Monde) een vierde plaats en excelleerde onder andere met winst bij het vervaardigen van croissants.

Ambitie

Zijn capaciteiten bleven niet onopgemerkt. Van Waarde werd uitgenodigd om als lid toe te treden tot het Nederlands Boulangerie Team. Een vereniging van bakkers met allen dezelfde passie en dromen voor en over het vak. Vanuit de basis met je handen in het deeg, vertrouwen op kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Het team blijkt een belangrijk uithangbord voor de bakkersbranche. Van daaruit wordt de begeleiding en het kunnen deelnemen aan en afvaardigen naar wedstrijden georganiseerd. Hun sturing is een geweldige ondersteuning. De specialiteiten van Niek zijn sierstukken, brood, patisserie en viennoiserie (een verzamelnaam voor diverse producten). Hij wil graag vervolgstappen zetten en wellicht in de toekomst de Masters de la Boulangerie winnen. Aan enthousiaste support vanuit het ouderlijk thuisfront in Ouddorp zal dat zeker niet liggen.

Ten slotte nog een verwijzing naar de familienaam Van Waarde. Een kleine tak op de Kop van Goeree. Maar ouderen zullen ongetwijfeld - terugdenkend aan hun schooljaren op de School met de Bijbel in Ouddorp - toen gevestigd aan de Hofdijksweg, hun meester en juffrouw Van Waarde herinneren.

De Strawberry flower was één van de topproducten in Rimini (Foto Sonneveld Group bv).