Afbeelding
Foto: yrrah

Plechtige herdenking in Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Zoals altijd was er ook dit jaar weer een herdenking van de watersnoodramp op de begraafplaats aan de Heerendijk. Passende muziek, indrukwekkende toespraken, pakkende gedichten en vele aanwezigen maakten het tot een mooie respectvolle bijeenkomst, waarin werd stilgestaan bij de meest zwarte bladzijde in de geschiedenis van het dorp. Niet alleen de 305 slachtoffers werden herdacht. Ook was er aandacht voor de hulpverleners, die zich hebben ingezet tijdens de rampnacht en de periode daarna.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Afgelopen jaar werd de begraafplaats geasfalteerd, waardoor nu ook mensen, die slecht ter been zijn of afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel de herdenking konden bijwonen. Vele, vooral oudere, overlevenden waren blij met deze verbetering. De herdenking werd dan ook druk bezocht. Burgemeester Ada Grootenboer was er namens de gemeente, maar ook de Provincie was deze keer vertegenwoordig in de persoon van statenlid Michel Rogier. Verder waren ook Dijkgraaf Gerard Doornbos en Heemraad Marjo van Maurik aanwezig namens het waterschap. Toch richtte Wim Harteveld zich in zijn openingswoord speciaal tot de aanwezigen, die de watersnoodramp hebben beleefd en overleefd. "Dat zoveel mensen en instanties hier vandaag aanwezig zijn geeft aan dat herdenken belangrijk is en blijft". Wim ging in zijn toespraak nog even terug naar de nacht van 1 februari 1953 door het voorlezen van een verhaal van een overlevende. Een verhaal over de paniek, het stijgende water, de angst, de kou, de wanhoop, het verlies en de redding. "Er zijn heel veel van die verhalen", zei Harteveld tot slot. "Velen overleefden de ramp, maar moesten verder met het verdriet en de pijn van het verlies van dierbaren, huis en haard. We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is en we moeten waakzaam blijven voor de toekomst".

Strijd blijft actueel

Ook burgemeester Ada Grootenboer blikte terug op de rampnacht middels een hartverscheurend verslag van een overlevende. "Op Goeree-Overflakkee zijn bijna 500 mensen omgekomen, waarvan 305 in Oude-Tonge", sprak ze. "De lijst met overledenen is indringend. Niet alleen omdat hij zo lang is, maar ook omdat complete gezinnen en families omkwamen in het koude water. Als ik dat op mij laat inwerken, word ik daar koud en heel stil van. Duidelijk is dat Nederland in 1953 niet voldoende was voorbereid op een watersnoodramp. Daar zijn lessen uit getrokken. Deze zijn het meest concreet tot uiting gekomen in de Deltawerken. Maar, de strijd tegen het water is niet alleen een zaak uit het verleden. Het is ook zeer actueel. Zeker in een tijd van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Nederland heeft zich gewapend. Goeree-Overflakkee is onderdeel van de veiligste delta van de wereld. Toch verdienen de zeeweringen de permanente aandacht van alle overheden. Het is belangrijk om verder kijken dan onze eigen tijd. Om Goeree-Overflakkee nu en voor komende generaties veilig te houden zijn creativiteit en innovatie nodig.

Eerbetoon

Met deze herdenking brengen we ook een eerbetoon, vervolgde de burgemeester: Aan hen die de medemens met gevaar voor eigen leven hielpen en dat overleefden. Aan hen die dat niet overleefden. Aan de anonieme gezinnen op Goeree-Overflakkee en elders in Nederland die de vele honderden evacués opnamen omdat wonen hier tijdelijk niet meer mogelijk was. De ramp van 1953: het verhaal dat verteld moet blijven worden. Daarom doe ik tijdens deze herdenking een oproep. Ik vraag u om de verhalen over de ramp te blijven vertellen. Om ze te vertellen of om op te schrijven of te laten schrijven. Zodat de verhalen niet verloren gaan. Hiermee blijft het diepe respect voor hen die leven lieten in 1953 in stand. En daarmee gaat de betekenis van de plaats waar wij nu staan niet verloren. De ramp van 1953: het verhaal dat verteld moet blijven worden.

Stichting Hulpverleners

Na de indrukwekkende toespraken klonk het signaal Taptoe en werd er een minuut stilte gehouden. Hierna lazen leerlingen van de drie plaatselijke basisscholen gedichten voor. Vervolgens werd er namens de gemeente een krans gelegd door de burgemeester en haar echtgenoot en verder was er een krans van het waterschap. De dorpsraden van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge legden bloemen alsook de plaatselijk seniorenvereniging. Dit jaar was er ook een krans van de Stichting Hulpverleners Watersnoodramp. Deze werd kort na de ramp opgericht als eerbetoon aan iedereen, die heeft meegedaan aan hulpverlening tijdens de rampnacht en de periode erna. Twee kinderen van Basisschool De Bron legden de krans namens deze stichting in naam van alle hulpverleners, die met man en macht hebben geprobeerd te redden, wat er te redden was.
Na alle plechtigheden legden de schoolkinderen een witte roos op elke grafsteen. De witte roos als teken van onschuld, bij zoveel onschuldige slachtoffers. Tot slot volgde een rondgang langs alle graven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding