Dank

Graag vertel ik u een zuiver wetenschappelijk feit over ongelukkigheid, ontevredenheid en vijandigheid. We leven namelijk in een wereld waarin deze zaken lijken toe te nemen en waarin we elkaar steeds minder goed begrijpen. Terwijl de welvaart maar blijft stijgen. Politiek gezien is er steeds meer strijd, het gras op het Malieveld wordt op de proef gesteld en allerlei groepen in de samenleving jagen ons angst aan. Ik ben zelf ook vaak boos op instanties en wanhopig over ontwikkelingen in de wereld. Ik wil de dingen doorgaans grondig anders dan ze zijn.

Gelukkig hebben we de wetenschap. En de wetenschap wijst ons op een antigif tegen ongelukkigheid en ontevredenheid. In de laatste jaren wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar een fenomeen dat bijdraagt aan life-satisfaction oftewel tevredenheid met je eigen bestaan. Dat fenomeen heet dankbaarheid. Grote onderzoeken met duizenden deelnemers wijzen uit dat deze deelnemers blijer met hun leven zijn naarmate ze dankbaarder zijn voor wat dat leven hen te bieden heeft. Sterker nog: blije mensen hebben ook meer dankbaarheid. Dus hoe blijer, hoe dankbaarder, hoe blijer, hoe dankbaarder, hoe blijer. Een zichzelf versterkende spiraal naar geluk! Dankbaarheid is een wapen tegen een moeizaam leven.

En wie een minder moeizaam leven leidt, wordt minder snel ziek en leeft langer. Dat is voor een huisarts nog niet direct toepasbaar in de spreekkamer (u bent ziek en u moet gewoon dankbaar zijn), maar een ander wetenschappelijk feit zet me wel aan het denken over mezelf als dokter. Namelijk metingen die aantonen dat dankbaarheid ook besmettelijk is. Wie dankbaar is, maakt zijn omgeving blijer. En een blijere omgeving is gezonder.

En nu niet gaan roepen dat ik een zweverig, hippie-columnpje geschreven heb. Want het is allemaal droge wetenschap. Dankbaarheid is hartstikke egoïstisch. Je zorgt ermee dat je zelf gelukkiger wordt.

Dankbaarheid komt in drie vormen. Als karaktereigenschap, als gevoel en als activiteit. De activiteit (iemand bedanken) zorgt voor een gevoel (dankbaarheid) en het gevoel zorgt voor een karaktereigenschap (een dankbare mens). Ik neem me dus voor vaker iemand te bedanken. Dat lijkt me een goede beginstap. Daarom dus: Ik ben u dankbaar! Ik ben u dankbaar voor uw mooie verhalen. Ik ben u dankbaar voor uw vertrouwen en ik ben u dankbaar voor het werkplezier dat u me geeft. Nogmaals, daar is niets klefs aan, dat is niet alleen voor watjes. Dat is zuivere statistiek en onverbiddelijke, feitelijke en ijskoude wetenschap.