Afbeelding
Foto:

Kennisbijeenkomst over peilgestuurde drainage biedt handvatten

MIDDELHARNIS – Afgelopen vrijdag 24 december was er een kennisbijeenkomst over het gebruik van peilgestuurde drainage in de agrarische sector. Het doel was om lokale agrarische ondernemers meer informatie te geven over de werking van deze vorm van drainage en kennis uit te wisselen tussen ervaringsdeskundigen. Er waren in totaal zo'n veertig belangstellenden.

Door Erwin Guijt

Peilgestuurde drainage helpt om water op landbouwgronden langer vast te houden. Dit is gunstig voor de agrarische ondernemer zelf, maar ook voor de flora en fauna in de omgeving. In droge periode kan door het systeem namelijk langer water worden vastgehouden, terwijl bij een overschot aan water versneld kan worden ontwaterd. In Nederland lopen verschillende pilots om te kijken hoe dit systeem in de praktijk werkt.

Intensiever

Agrarische ondernemers zijn namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, en die omstandigheden veranderen. De verwachting is dat er jaarlijks minder neerslag zal vallen, maar op de momenten dát het regent zal dit intensiever zijn. Ook verzilting zal een grote rol gaan spelen. Daarom kan het voor boeren interessant zijn om aan de slag te gaan met peilgestuurde drainage. Het concept is niet nieuw, maar door enkele Flakkeese boeren nieuw leven ingeblazen. Zij gebruiken de vorm van drainage nu ook om daarmee hun gewassen van onderaf te irrigeren.

Dit nieuwe concept is in de afgelopen twee seizoenen gebruikt en de eerste resultaten zijn positief. Om het systeem beter te kunnen benutten is er echter meer kennis nodig. Vanuit dat kader organiseerde het teeltadviesbureau TTW uit Oude Tonge in combinatie met G.J. de Blois watertechnologie uit Dirksland een kennisbijeenkomst. Rabobank het Haringvliet was bereid deze dag te faciliteren.

Handvatten

Het programma werd afgetrapt door stagiair Arne van 't Geloof, die onderzoek doet om peilgestuurde drainage toe te passen bij Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder. Vanuit zijn opleiding Watermanagement vertelde hij over de gevolgen van klimaatverandering voor deze regio. Hierna volgde Cornelis Knöps, adviseur bij teeltadviesbureau TTW. Hij vertelde over de ervaringen die TTW de afgelopen jaren heeft opgedaan bij het begeleiden van percelen waar peilgestuurde drainage was aangelegd.

Gert Jan de Blois was de derde spreker. Hij is al sinds het begin betrokken als techneut bij dit project, en levert pompsystemen op zonne-energie. De laatste spreker was Everhard van Essen, bodemkundige bij Aequator. Hij is vaak betrokken geweest bij onderzoeken naar peilgestuurde drainage, en heeft vanuit zijn ervaring de agrariërs handvatten meegegeven om bodemprocessen beter te gaan begrijpen. "We kijken terug op een geslaagde kennisbijeenkomst,'' aldus organisator Arne van 't Geloof, "en we gaan in 2020 weer aan de slag gaan om de systemen nog beter in te richten.''