Ingezonden: Beroepscampus? Beroepscampus!

Vanaf Nieuwe-Tonge komend, ziet met aan de Sommelsdijkse kant van de Langeweg een flink bouwterrein. Een grote, maar nagenoeg geluidloze (hei?)machine is daar bezig om de fundering te maken voor de zogenaamde 'Beroepscampus'!

Een campus is een uit Amerika overgewaaid begrip. Het betreft daar meestal een groot stuk grond, waarop een aantal school- of universiteitsgebouwen bij elkaar staan. Verbonden met elkaar door looppaden en omzoomd door grasvelden. Ook treft men er laboratoria en andere werkruimten aan, zelfs sportvelden en appartementen voor docenten en studenten.

Over de vormen van onderwijs en de voordelen van op een campus gegroepeerde schoolgebouwen, is een uitgebreid artikel te vinden te vinden in Groot Goeree-Overflakkee van dinsdag 7 januari 2020. Gemakshalve verwijs ik naar dat artikel. Welgeteld 7 keer komt het mijns inziens foutieve woord 'Beroepscampus' voor. Ook de andere eilandelijke kranten hebben het woord overgenomen.

Gezien de ruimte die beschikbaar is, kan de campus aan de Langeweg nauwelijks een 'campus' genoemd worden. Beter kan, vergeleken met Amerika, van een minicampus gesproken worden. Ach grote woorden…

Zij die het woord 'Beroepscampus' ontworpen hebben, zouden met hun 'teruggehaalde schoolgeld' opnieuw naar de schoolbanken kunnen. Om met dat (leuke) zakcentje in de pauzes hun scholierenvoer te kopen.

Een beter woord om aan te geven wat er op de campus gebeurt is naar mijn mening 'Beroepencampus'. Het geeft aan dat op de betreffende scholen beroepsgericht onderwijs gegeven gaat worden. In de eerste plaats theorielessen. In de tweede plaats de zo mogelijk nog belangrijkere praktijklessen.

Met het woord beroepscampus wist ik vanaf het begin niet goed raad. Ik wist waarvoor het gebruikt werd, maar ik kon de letterlijke betekenis ervan niet ontdekken. Op een moment dat ik er niet aan dacht, schoot me iets te binnen. Een beroepsmilitair is van beroep militair, een beroepsvisser is visser van beroep. Het woord ontledend kreeg ik de volgende inval: "Een beroepscampus is een campus die van beroep campus is." Wie deze onzin vatten kan, die vatte hem.

Piet Lodder, Sommelsdijk

Ps. Ik kon het weer niet laten mijn pen nu te laten liggen.